Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέων

21
Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέων
γράφει η Εύα Μαυρίδου
γράφει η Εύα Μαυρίδου

Μέσα από την πανδημία και την αύξηση του ελεύθερου χρόνου που μοιραία ήρθε, μάς δίνεται η ευκαιρία ώστε να αναζητήσουμε, να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, των παιδιών μας.

ΤεχνολογΙα, Διεπιστημονικότητα,Ταχύτητα στην αγορά εργασίας

Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέωνΗ αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα των τελευταίων κυρίως ετών και με την συμμετοχή της Τεχνολογίας, έχουν συντελεστεί αρκετές και ριζοσπαστικές αλλαγές τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στις δυνατότητες που μάς δίνονται ώστε να μεταπηδήσουμε σε επάγγελμα που αρχικά δεν ήταν η πρώτη μας απόφαση. Ας μην αγνοούμε ότι πλέον ένας απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας, μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό στον Τουρισμό, αλλά και πολλά άλλα αντίστοιχα.

Το παιδΙ πρώτα χαρούμενο, μετά επιτυχημένο

Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέων

Απαραίτητο για να μπορούμε να έχουμε ευκαιρίες και επιλογές όσον αφορά στην τελική μας απόφαση για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε, είναι η ύπαρξη βάσης, όπως λέμε. Όταν επομένως αυτή είναι υπαρκτή, είναι δυνατό να χτίσουμε το οικοδόμημα και τις προσθήκες αυτές που θα μάς οδηγήσουν στο επιθυμητό αντικείμενο, τις οικονομικές απολαβές, την πληρότητα ως προσωπικότητες και την ευτυχία. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η ενασχόληση μας ως επαγγελματίες ή εργαζόμενοι είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσωπικότητά μας και την ολοκλήρωσή μας ως ενήλικες και ως οντότητες, μέσα στην κοινωνία και τον περίγυρό μας.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέων

Ας γνωρΙσουμε το παιδί μας

Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέωνΕπαγγελματικός προσανατολισμός λοιπόν. Ένα μάθημα που αν και δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κύρια μαθήματα του σχολείου, σίγουρα θα ήταν έξυπνο και δημουργικό αν το σύστημα, αλλά και εμείς κυρίως τού δίναμε τη σημασία που τού έπρεπε. Εμείς οι γονείς συγκεκριμένα και στη συνέχεια τα παιδιά μας. Αν και όπως προαναφέραμε, δεν έχει αναγνωριστεί η προσφορά και ο ρόλος του στη ζωή μας, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες πάνω σε αυτό που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους ώστε να γνωρίσουν και να πάρουν τη σωστή απόφαση.Η χρησιμότητα τού να γνωρίζουμε τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας, τις δεξιότητες, τις κλίσεις, πάντα σε συνάρτηση με τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά του, είναι άρηκτα συνδεδεμένη με την τελική του επιλογή και την επιτυχία. Ειδικοί υποστηρίζουν ως κατάλληλη ηλικία αυτή των 16 περίπου ετών με τα εργασιακά κίνητρα στην πρώτη θέση, αφού αυτά επιδρούν καταλυτικά, ενθαρρύνοντας την αποδοτικότητα αλλά και την ικανοποίηση στην εργασία.

ΥπΑρχουν επιστήμες που ξεκινούν τώρα και θα τις δούμε σε λίγα χρόνια μπροστά μας, όπως αυτές που πριν δέκα χρόνια αδυνατούσαμε να φανταστούμε ή αγνοούσαμε την ύπαρξή τους.

Μην ξεχνάμε ότι ήδη στις μέρες μας αρκετοί είναι αυτοί οι γονείς που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο στο επάγγελμα του παιδιού τους!

Τα παιδιά ξέρουν τί ΔΕΝ θέλουν να γίνουν!

Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέωνΤα παιδιά ζώντας μέσα σε ένα σπίτι όπου οι γονείς τους εργάζονται και απουσιάζουν τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα, δεν θα θέλουν να βιώσουν και εκείνα το ίδιο στην ενήλική τους ζωή, πολλοί δεν θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά υπάλληλοι με συγκεκριμένο ωράριο και γενικά θα λέγαμε ότι γνωρίζουν τί δεν θέλουν να γίνουν.

Οι γονείς καλό θα είναι να είμαστε ενήμεροι , αλλά και ανοιχτοί στα επαγγέλματα, αφού ως αποτέλεσμα των αλλαγών στα επαγγέλματα, αρκετές θα είναι οι φορές που δεν θα γνωρίζουμε τί ακριβώς κάνουν ως επάγγελμα τα παιδιά μας. Μην ξεχνάμε ότι η πληροφορία υπάρχει παντού, η γνώση όμως όχι.

Στη χώρα μας είμαστε λίγο πίσω θα λέγαμε σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και ενημέρωσης, σε αντίθεση με τις χώρες του εξωτερικού, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα  να ενημερώνονται από κοντά για τα επαγγέλματα από τους ίδιους τους επαγγελματίες. Έτσι μέσα από προκαθορισμένες επισκέψεις συγκεκριμένου σκοπού που γίνονται για το λόγο αυτό, οι γονείς τα πηγαίνουν σε επαγγελματίες που ασχολούνται με αντικείμενα που θα τους ενδιέφεραν και με τον τρόπο αυτό μπορούν να γνωρίσουν στην πράξη το αντικείμενο και να ενημερωθούν για τα θετικά και τις δυσκολίες, καθώς και να σκεφτούν αν το συγκεκριμένο θα ταίριαζε με την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία τους.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η καθοριστική του σημασία στους νέους και ο ρόλος των γονέων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play