Είναι αργά τώρα να αγοράσουμε bitcoin; από τον Βασίλη Παζόπουλο

166
Είναι αργά τώρα να αγοράσουμε bitcoin;

Βασίλης Παζόπουλος

 

Στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια έχει φτάσει η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος. Το ράλι και ποια είναι τα περιθώρια να συνεχίσει. Τα τεχνολογικά και μακροοικονομικά δεδομένα και τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Υπάρχουν δυνατότητες να ανέβει και άλλο;

Είναι αργά τώρα να αγοράσουμε bitcoin; από τον Βασίλη Παζόπουλο

Από την αρχή της εμφάνισης του μέχρι το 2016, όλα τα mainstream οικονομικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το Bloomberg και το CNBC, οι θεσμικοί και οι καταξιωμένοι διαχειριστές κεφαλαίου, ήταν εξαιρετικά επικριτικοί για το Bitcoin. Ισχυριζόντουσαν ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν σχήματα ponzi, απάτες ή αφελείς μη βιώσιμες προσπάθειες. Η αφήγηση άρχισε να μετατοπίζεται το 2019 όταν άρχισε να ανακάμπτει από τα 3.500 δολάρια.

Η δυσπιστία ήταν δικαιολογημένη. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς πως το Bitcoin μπορεί να έχει μέλλον. Πρόκειται για μια άυλη νομισματική αξία που στηρίζεται μόνο στην πίστη. Έχει εφευρεθεί από ανώνυμους κρυπτογράφους. Δεν υποστηρίζεται από κάποια κρατική οντότητα. Δεν το εκδίδει κάποια Κεντρική τράπεζα. Δεν έχει στρατό, αστυνομία, νόμους, για να επιβάλουν τη χρήση του. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Η πραγματικότητα όμως είχε άλλα σχέδια.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες

Φανταστείτε ότι έχετε επιστρέψει στο 1980 και σας εκμυστηρεύεται ο διπλανός σας ότι ο μεγαλύτερος όγκος της αλληλογραφίας θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ότι οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιούν φακέλους, γραμματόσημα, ταχυδρόμους. Θα σας φαινόταν τόσο απίστευτο που θα νομίζατε ότι συνομιλείτε με κάποιον που το έσκασε από κάποιο άσυλο, όχι με κάποιον που έχει επιδείξει διορατική ετοιμότητα στην ερμηνεία των νέων τεχνολογιών.

Εάν χάσατε την ευκαιρία να αγοράσετε μετοχές της Apple ή της Amazon στις πρώτες μέρες τους, δεν είναι πολύ αργά για να διορθώσετε αυτό το λάθος. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι η κατοπτρική εικόνα της νεοεμφανιζόμενης αγοράς τεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως 50 εκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν έστω και ένα κρυπτονόμισμα στην κατοχή τους. Πρόκειται για το 0,64% του παγκόσμιου πληθυσμού. Φανταστείτε να κατέχετε μετοχές της Microsoft την περίοδο που μόνο το 0,64% των νοικοκυριών είχαν υπολογιστή; Αυτή η ευκαιρία εμφανίζεται μόνο μια φορά στην ζωή μας, αν και σε κάθε νέο ξεκίνημα η επιτυχία δεν μπορεί να είναι βέβαιη.

Τεχνολογικά δεδομένα

Πουθενά αλλού οι νέες ιδέες, οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες δεν μετατρέπονται με τέτοια επιτυχία και ταχύτητα σε εμπορικό προϊόν ή νέα υπηρεσία. Ο χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ο κόσμος των ευμετάβλητων σχεδίων, των ξαφνικών ευκαιριών, των απρόσμενων οραμάτων.

Η πανδημία συρρίκνωσε τον χρόνο υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Η ανάγκη να περιορίσουν τόσο δραστικά τις μετακινήσεις, ώθησε τους ανθρώπους να πειραματιστούν με εφαρμογές όπως το Zoom. Εκπαίδευση ή ιατρική από απόσταση, δεν ακούγονται πλέον σαν επιστημονική φαντασία, αλλά αποτελούν την καθημερινότητα μας. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται, ταυτόχρονα με συρρίκνωση κάποιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Για πολλούς η προσαρμογή δεν αφορά μόνο το ξεβόλευα από την αλλαγή της ρουτίνας τους, αλλά γίνεται ζήτημα επιβίωσης.

Μακροοικονομικά δεδομένα

Το επόμενο χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η ανταπόκριση των κυβερνήσεων όσο αφορά την οικονομική πολιτική. Ξαφνικά συνέβησαν δύο καθοριστικές αλλαγές. Το πρώτο είναι πως το χρέος έπαψε να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Δεν έγινε ούτε τρίτη, ούτε τέταρτη. Όλοι συμπεριφέρονται σαν να αποτελεί μια ασήμαντη ενοχλητική λεπτομέρεια.

Το δεύτερο είναι η δημιουργία πολλών τρισεκατομμυρίων νομισματικών μονάδων. ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες μεγάλες οικονομίες, άρχισαν να τυπώνουν χρήμα με τον ρυθμό που συναντάμε σε τριτοκοσμικές μπανανίες. Στο χρηματοοικονομικό σύμπαν υπάρχει ρεκόρ τρισεκατομμυρίων σε ομόλογα σε όλο τον κόσμο, που αποφέρουν αρνητική απόδοση.

Αν το bitcoin χωρίς να είναι ευρέως διαδεδομένο, εκτιμάται 300 δισεκατομμύρια δολάρια, πόσο θα αξίζει αν υιοθετηθεί από περισσότερους; Πως το γνωρίζουμε πως θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται; Η πανδημία και η τεράστια αλλαγή στα μακροοικονομικά δεδομένα έκανε πολλούς αν εξετάσουν προσεκτικότερα την περίπτωση του.

Ο Stanley Druckenmiller που από επικριτής άλλαξε την γνώμη του και είναι πλέον θετικός, έχει ένα εκπληκτικό ιστορικό. Επί 30 χρόνια δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια χρονιά με ζημιά. Ούτε μία! Δεν δώσαμε την απαραίτητη έμφαση στην μεταστροφή του, επειδή έχει πάψει να αποτελεί είδηση ότι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων αλλάζουν την γνώμη τους όσο αφορά την αξία του bitcoin. Ωστόσο η άποψη του Druckenmiller ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερης αξίας ακόμα και από του Tudor Jones.

Είναι αργά τώρα να αγοράσουμε bitcoin; από τον Βασίλη Παζόπουλο

Δεν υπάρχει περίπτωση οι υπόλοιποι διαχειριστές κεφαλαίων, τουλάχιστον οι πιο ανοικτόμυαλοι, να εκλάβουν την τοποθέτηση αξιοσέβαστων συναδέλφων τους με αδιαφορία. Να μην διερευνούν την περίπτωση του. Πώς υποψιάζεστε να ανταποκριθούν, εάν το Bitcoin σπάσει το προηγούμενο υψηλό του;

Το πλεονέκτημα αφορά την σπανιότητα

Για την ώρα το bitcoin αποτελεί περισσότερο μέσο διαφύλαξης αξίας. Δύσκολα το bitcoin θα εξελιχθεί σαν νόμισμα που κυκλοφορεί ευρέως. Ο κόσμος το αγοράζει επειδή θεωρεί ότι είναι πολύτιμο και θα αποκτά αξία. Ποιος ο λόγος να κάνει τα ψώνια του με αυτό; Μην το συγχέετε με τα υπόλοιπα κρατικά νομίσματα. Δεν πρόκειται να κυριαρχήσει επειδή θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας αγορές. Ίσως δεν γίνει ποτέ, δεν σχεδιάστηκε για αυτό. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του αφορά την σπανιότητα. Τις ψηφιακές ευκολίες αποθήκευσης και μετακίνησης.

Έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη τους λόγους που το καθιστούν πιο σπάνιο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένο από τον χρυσό. Αν αποκτήσει το 10% της αξίας του πολύτιμου μετάλλου, ένα απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο, η κεφαλαιοποίηση του bitcoin θα φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Πάνω από το τριπλό από όσο είναι σήμερα.

Εκτός από αυτό, κάποια στιγμή το πρόβλημα της ταχύτητας και της ευκολίας θα λυθεί. Οι Visa και η Mastercard σε λίγο καιρό θα είναι συνδεμένες με τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, όπως συνδέονται σήμερα με τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Τι είπατε; Είναι απίθανο να συμβεί; Μα μόλις ξεκίνησε από την PayPal. Πόσοι από τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες της PayPal αναμένεται να προστεθούν στους κάτοχους κρυπτονομισμάτων; Τι επίπτωση θα έχει αυτό στην τιμή τους;

Τι είδους επενδυτής είστε;

Για την απόκτηση ή όχι του bitcoin, πάνω από όλα πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας, σχετικά με το τι επενδυτής είστε. Σας σαγηνεύει η περιπέτεια των μεγάλων αποδόσεων ή προτιμάτε την ασφάλεια του πλήθους; Επιθυμείτε να έχετε ενεργητικό ρόλο στις εξελίξεις ή να παρακολουθείτε παθητικά τους πρωτοπόρους;
Πέρα από τα πιθανά οικονομικά οφέλη, πόσο περήφανος θα αισθάνονταν κάποιος μετά από χρόνια, αν είχε τοποθετήσει ένα ελάχιστο μέρος των διαθεσίμων του στην Microsoft το 1984, στην Apple το 1978, στην Boeing το 1952 ή την Ford το 1927;

Βέβαια το χειρότερο είναι να την πατήσουμε σαν τον Greg Schoen, το 2011, που έγραψε στο Twitter: «Εύχομαι να είχα κρατήσει τα 1.700 bitcoin μου που αγόρασα στα 6 σεντς αντί να τα πουλήσω στα 30 σεντς. Τώρα αξίζουν 8 δολάρια».

Είναι αργά τώρα να αγοράσουμε bitcoin; από τον Βασίλη Παζόπουλο

ΠΗΓΗ : euro2day.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play