ΔΤ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ – ΜΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ

1
ΔΤ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ – ΜΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ

Περιβαλλοντική πολιτική Αμπατζόγλου:
πράσσειν άλογα ή καλύτερα, πράσιν’ άλογα!

Κόβουν δένδρα, σπαταλούν λεφτά με απευθείας αναθέσεις.
Κανένας προγραμματισμός, καμία στοχοθεσία, καμία συνέπεια, καμία διαφάνεια
.

Αποτέλεσμα: Εξαφάνιση των δένδρων της γειτονιάς!

 

Ύστερα από συστηματική πολιτική πίεση της παράταξης μας «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», –επιτέλους– η δημοτική διαχείριση Αμπατζόγλου προσκάλεσε τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης 5/6/24 στην περιοχή Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, για να παρακολουθήσουν τη μεταφορά 5 παλαιών ελαιόδεντρων που – είχε κριθεί ότι εμπόδιζαν- σε άλλες περιοχές της πόλης. Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 9 το πρωί. Και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας, Μ. Διακολιού (επικεφαλής) και Κ. Δραγάτης (δημοτικός σύμβουλος), βρέθηκαν στο σημείο.

Με ευθύνη της δημοτικής διαχείρισης Αμπατζόγλου, μόνο μέσα σε ένα πρωί, συνέβησαν τα εξής:

Το αμπατζόγλειο «πράσινο» φιάσκο

1) Δεν υπήρχε κανένα στέλεχος από τον τομέα ευθύνης της αντιδημαρχίας περιβάλλοντος στο σημείο, ώστε να επιτηρήσει τον χειριστή μηχανήματος και δύο εργαζόμενους που επιχειρούσαν την εκρίζωση των δένδρων, με σκοπό τη μεταφορά.


Το αποτέλεσμα ήταν η πιο μεγάλη από τις ελιές να σπάσει σε τρία κομμάτια, πριν μεταφερθεί!


2)
 Δεν υπήρξε, όπως αποδείχθηκε, καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους κατοίκους της περιοχής, ότι θα αφαιρεθούν οι παλιές ελιές από τη γειτονιά τους, πόσο μάλλον, που έμελλε να αποδειχθεί ότι η μία από τις ελιές δεν βρισκόταν καν σε κοινόχρηστο χώρο, δικαιοδοσίας του Δήμου, αλλά στα όρια της ιδιοκτησίας πολιτών.


Το αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες να βγουν και να διαμαρτύρονται, να ζητούν μάταια εξηγήσεις, να κατηγορούν εργαζόμενες και εργαζόμενους που δεν είχαν καμία ευθύνη να γνωρίζουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών. Με λίγα λόγια, ένας αριθμός εργαζόμενων και πολιτών ταλαιπωρήθηκαν άδικα και αλληλοπαρεξηγήθηκαν άδικα, για ένα ολόκληρο πρωινό. Οι κάτοικοι βασανίζονταν μέσα στον ήλιο και οι εργαζόμενες/οι βίωσαν πιεστικές συνθήκες εργασίας, επίσης μέσα στον ήλιο.


3)
 Δεν υπήρχε κανένα στέλεχος του Δήμου Αμαρουσίου στην περιοχή που να έχει μαζί του οποιοδήποτε νομιμοποιητικό έγγραφο που θα δικαιολογούσε την εκρίζωση και μεταφορά των ελιών.

Το αποτέλεσμα ήταν, να εμφανιστεί κάποια στιγμή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών με έγγραφο όμως, που αποτελούσε γνωμοδότηση και δεν αποτελούσε αδειοδότηση για το έργο [σ.σ.: Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, που επιχειρείται να ξεγελαστεί η αστυνομία και πολίτες/δες με τέτοια γραφειοκρατικά ευτράπελα που ρεζιλεύουν την αξιοπιστία και το κύρος του Δήμου μας].

4) Εν γένει, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πολιτική πρασίνου στην πόλη. Η έλλειψη πολιτικής για το πράσινο των γειτονιών έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς του Δήμου, όπως τα τεχνικά έργα που περιμένουν οι κάτοικοι και καθυστερούν, ενώ έχουμε επιπτώσεις και στα οικονομικά του Δήμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση της μεταφύτευσης που θαυμάσαμε στις 5/6/24 είναι, ότι μία από τις προς μεταφορά ελιές υπήρχε επάνω σε τελειωμένο, νεοκατασκευασμένο πεζοδρόμιο και μάλιστα, επάνω στην γραμμή όδευσης τυφλών. Για να γίνει η εκρίζωσή και η μεταφορά της … ξανασπάστηκαν τα ολοκαίνουρια κράσπεδα, οι πλάκες και τα μπετά !!!


Αν υπήρχε σχεδιασμός πολιτικής, πρώτα θα είχαν μεταφυτευτεί –ΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ– οι ελιές, και μετά θα γίνονταν οι κατασκευές των πεζοδρομίων.

Κατόπιν δίκαιης αγανάκτησης ενός από τους πολίτες – κατοίκους της περιοχής:

Η αστυνομία «μάζεψε»: τον καταγγέλλοντα πολίτη, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τη διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών για τα «περεταίρω» στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου. Αφότου αποδείχθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ότι τελικά, δεν υπήρχε νόμιμη, τελική, άδεια για τη μεταφορά των ελιών εκ μέρους της δημοτικής διαχείρισης (σ.σ.: αλλά και προ του ενδεχομένου η μία επιχείρηση εκρίζωσης να αποδεικνυόταν ότι ήταν πλήρως παράνομη, εξαιτίας του ότι αποτελούσε μέρος ιδιοκτησίας πολίτη), η αστυνομία δεν ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία κατά του αντιδημάρχου και τη Διευθύντριας [σ.σ.: της κραδαίνουσας τη γνωμοδότηση, αντί αδείας] …ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ γιατί ο ταλαιπωρημένος πολίτης δήλωσε ότι δεν ήθελε να «σύρει» σε μεγαλύτερους μπελάδες τα δύο πρόσωπα…

Το «αστείο γεγονός» της ημέρας ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά καμία απολύτως μεταφορά και μεταφύτευση ελιάς, διότι οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας στους οποίους η δημοτική διαχείριση έχει αναθέσει εργολαβικά τις εργασίες πρασίνου (σ.σ.: και στην οποία, πρόσφατα έκανε απευθείας επέκταση σύμβασης κατά 250.000 ευρώ, φτάνοντας το ένα εκατομμύριο ευρώ, για ενάμιση χρόνο εργατοώρες) …εξαφανίστηκαν με την εμφάνιση της αστυνομίας…

Τελικά, πέντε ημέρες μετά, μόνο μία από τις πέντε ελιές είχαν μεταφερθεί σε πάρκο κοντά στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ελιά ήταν η μόνη που μεταφέρθηκε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μία ελιά που βρισκόταν επί διανοιγόμενου δρόμου, η οποία εμπόδιζε την ασφαλτόστρωση του συνόλου των διανοιγόμενων δρόμων της περιοχής, ασφαλτόστρωση που επιθυμούσε άλλη εργολαβική/κατασκευαστική εταιρεία που εργάζεται στην ίδια περιοχή για τον Δήμο.

Και δικαίως, ως φαίνεται, την επιθυμούσε, αφού εξαιτίας κάκιστου σχεδιασμού της διαχείρισης Αμπατζόγλου, τα δέντρα έπρεπε να είχαν φύγει με τον νόμιμο τρόπο από νωρίτερα, ώστε να μπορεί η κατασκευαστική να τελειώσει τις εργασίες στην ώρα τους και για όλους τους δρόμους της εργολαβίας μαζί.

Είναι όμως καλύτερο να αποκτήσει πολιτικό σχεδιασμό ο Δήμος, αντί να παραβιάζει τις διαδικασίες, για να εξυπηρετήσει αιτήματα εργολάβων και να εκτίθεται στα αστυνομικά τμήματα …και όχι μόνο.
Και να φανταστεί κανείς ότι αυτή την «επιχείρηση» η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου την είχε στήσει για να μας δείξει πώς κάνει «οργανωμένη» δουλειά. Και πήγαν όλα λάθος.

ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ

Μαίρη Διακολιού, επικεφαλής

Κώστας Δραγάτης, δημοτικός σύμβουλος

Υ.Γ.1: Δεν θέλουμε να φανταστούμε τί σφαγή έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια στα δένδρα της πόλης. Τί ατέλειωτες χαμένες εργατοώρες έχουν πληρωθεί σε εργολάβους τα προηγούμενα χρόνια. Χρόνια κατά τα οποία καμία άλλη παράταξη δεν είχε ζητήσει ποτέ να ειδοποιείται και να παρευρίσκεται σε μεταφυτεύσεις, για να δει και να ενημερώσει για χάος…

Υ.Γ.2: Η παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» έχει καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πολιτική για το πράσινο των γειτονιών: πρόταση για τα δένδρα των γειτονιών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Α. Οι εργατοώρες όλων αυτών των ανθρώπων πήγαν περίπατο. 
Β. Η πολυχρονεμένη ελιά που διαλύθηκε από την ανεπίβλεπτη εκρίζωση.
Γ. Ελιά που μεταφυτεύεται μετά την καινούρια πλακόστρωση του πεζοδρομίου, αλλά ξανασπάμε, άλλωστε δεν πληρώνουμε από την τσέπη μας… οι κάτοικοι πληρώνουν.

Δ. Η προετοιμασία για τα “περαιτέρω” στο Α.Τ. Αμαρουσίου …και το χαρτί της άδειας μεταφύτευσης που τελικά δεν ήταν άδεια … 

 

 

 

τηλέφωνο/ 210 6149237 

κινητό/ 6944 227082     

φαξ/ 210 6147827

web: m-a-f.gr

email: [email protected]

 

_________________________________________________

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις, παρακαλούμε στείλτε μας το αίτημά σας στον παρακάτω σύνδεσμο [email protected]

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ