ΔΟΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚHΣ ΥΠΟΣΤHΡΙΞΗΣ:Αναβλητικότητα ->Η τέχνη του αύριο στη καθημερινότητα μας – Συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτήν!

10

Η αναβλητικότητα είναι τρόπος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε όλους σας θα έχει τύχει να αφήσετε μία βαρετή η δυσάρεστη εργασία για την επόμενη μέρα. Για ποιον λόγο όμως παρουσιάζεται αυτή η αυθόρμητη τάση να αφήσουμε εκκρεμότητες άλυτες μέχρι τελευταία στιγμή;
Ένα από τα βασικά αίτια της αναβλητικότητας είναι ο φόβος της αποτυχίας. Όταν στο μυαλό μας οι πιθανότητες να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά σε ένα έργο είναι μηδαμινές, υποσυνείδητα προσπαθούμε να το αποφύγουμε, ώστε να αποφευχθεί η ματαίωση. Τότε προκύπτουν επιφανειακοί παράγοντες όπως κούραση ή αδυναμία συγκέντρωσης, που θα λειτουργήσουν ως δικαιολογίες και θα μας οδηγήσουν στην απόφαση να διεκπεραιώσουμε κάποια άλλη στιγμή τις υποχρεώσεις μας. Η διαδικασία αποφυγής της ματαίωσης είναι τόσο έντονη που μπορεί να οδηγήσει και σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Με άλλα λόγια ο εγκέφαλος μας θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να προφυλάξει την ακεραιότητα της αυτοπεποίθησης και του ευρύτερου ψυχικού μας κόσμου.

Η συστηματική αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται και σε χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης. Τα άτομα που βιώνουν ένα τέτοιο συναίσθημα δεν βρίσκουν τον λόγο να δράσουν άμεσα, καθώς θεωρούν ότι οι πράξεις τους δεν θα αλλάξουν τίποτα. Κάθε προσπάθεια τους, θεωρούν, ότι θα βρεθεί στο κενό. Συχνά μπορεί τα εν λόγω άτομα να νιώθουν μόνιμη κόπωση και παντελή έλλειψη ενέργειας και να μην έχουν κουράγιο ή διάθεση να κάνουν ακόμη και τις πιο απλές και καθημερινές εργασίες.

Ο αυτοέλεγχος είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να εντείνει την αναβλητικότητα. Η αδυναμία να τιθασεύσουμε τον νου μας σε μία σχετικά δυσάρεστη κατάσταση, επιτρέπει στις παρορμήσεις μας να βγουν στην επιφάνεια και να μας αποσπάσουν την προσοχή από τον επιθυμητό στόχο. Η συγκέντρωση και ο αυτοέλεγχος είναι νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται σχεδόν με κάθε δραστηριότητα της ζωής μας, οπότε πρέπει να τις εξασκούμε συνεχώς.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα είναι με τη δημιουργία ενός αναλυτικού πλάνου. Τους μελλοντικούς μας στόχους πρέπει να τους αναλύουμε σε επιμέρους εργασίες, που θα είναι ρεαλιστικά εφικτές και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Κατ ‘ αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται ο βαθμός δυσκολίας και θα καταναλώνουμε λιγότερο χρόνο για την επίτευξη μίας δραστηριότητας.

Επιπλέον προτού ξεκινήσουμε μία εργασία είναι σημαντικό να απομακρύνουμε από τον χώρο που βρισκόμαστε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάει την προσοχή μας και μπορεί να αποτελέσει πειρασμό. Η ύπαρξη ενός αποστειρωμένου από ερεθίσματα περιβάλλοντος είναι επιτακτική για την επίτευξη της συγκέντρωσης κατά την εκτέλεση απαιτητικών εργασιών.

Συμπερασματικά το οργανωμένο πρόγραμμα και η ύπαρξη ενός διαμορφωμένου χώρου κατάλληλα προσαρμοσμένου στις ανάγκες σας, είναι το κλειδί για την άμεση κινητοποίηση μας. Όλα τα εμπόδια είναι καθαρά μέσα στο μυαλό μας και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να επιτύχουμε έχοντας επιμονή και πλάνο στη ζωή μας.
Πηγή: Ευάγγελος Πολιτακης ψυχολόγος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play