Διαπαραταξιακή συνάντηση για τους δασικούς χάρτες με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου

66

Διαπαραταξιακή συνάντηση για τους δασικούς χάρτες με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου


Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, με θέμα την ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων καθώς και την υποβολή προτάσεων για την πορεία του οικιστικού ζητήματος, σε σχέση με την επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, οι τρεις Τεχνικοί Αντιδήμαρχοι Γιάννης Φωτάκης, Στέφανος Κριεμάδης και Χρήστος Παπαβασιλείου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Θανάσης Κρητικός. Από την Αντιπολίτευση συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» Διονύσης Ζαμάνης και η πρώην Αντιδήμαρχος και Αρχιτέκτονας Αναστασία Στασινοπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης «Εύπολις» Κωστής Κουριδάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Διόνυσο» Νίκος Κλήμης, η Δημοτική Σύμβουλος Λυδία Φέρμελη και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και Πολιτικός Μηχανικός Μάνος Ουρανός.

Στην αρχή της συζήτησης, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι έκαναν μία σύντομη αναφορά στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας:

– τη σοβαρότητά του,

– τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για τη δημιουργία του,

– την εκρηκτικότητα του, κυρίως από τότε που η Πολιτεία ξεκίνησε την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα δασολόγιο και αφού είχαν προηγηθεί οι Συνταγματικές προβλέψεις του 1975 και η συγκεκριμένη νομολογία του ΣΤΕ, με την οποία αμφισβητήθηκαν τας όρια των οικισμών μας.

Υπενθύμισαν, τη μέχρι σήμερα τακτική της Δημοτικής Αρχής και τις εντατικές και εξαντλητικές διαβουλεύσεις σε πολιτικό και νομοτεχνικό επίπεδο, με αφορμή την προώθηση των νέων νομοσχεδίων, για το δασικό και το οικιστικό.

 Μια τακτική που:

 – Αφενός συνίσταται στο ότι, πρώτα, μεριμνούμε να νομιμοποιηθούν τα υφιστάμενα όρια των οικισμών μας ή να καθορισθούν εκεί όπου δεν υφίστανται, με στόχο αμέσως μετά να ακολουθήσει η χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση και μετά να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες.
Αφετέρου έχει εγκριθεί, με μεγάλη πλειοψηφία, και ύστερα από εξαντλητικές διαδικασίες συναίνεσης και διαβούλευσης, με Απόφαση του Δ.Σ., το περασμένο καλοκαίρι.

Υπενθύμισαν, επίσης, ότι παρά τις προσπάθειες αυτές, η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προχώρησε στις δικές της ρυθμίσεις, ανατρέποντας έτσι τους παραπάνω σχεδιασμούς μας, προχωρώντας άμεσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Πληροφόρησαν τους επικεφαλής των παρατάξεων για τις τελευταίες ενέργειες και τις νέες εντατικές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για επαναρρύθμιση του θέματος, αξιοποιώντας την πρόσφατη αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, πέραν της διατύπωσης της βούλησης για διάθεση επίλυσης του προβλήματος, επισημαίνοντας τον προγραμματισμό για άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών, για όλη ανεξαιρέτως τη Χώρα.

Ακόμη, ενημέρωσαν ότι στο πλαίσιο των προαναφερόμενων επαφών της Δημοτικής Αρχής, διαπιστώθηκε ότι οι ενέργειες του Δήμου κατά το πρόσφατο παρελθόν (καθορισμός με πορτοκαλί περιγράμματα όλων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων) έχουν κριθεί ως μη γενόμενες, είτε λόγω του ότι δεν είναι σύμφωνες με το νόμο, είτε γιατί, εν τω μεταξύ, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, διαφοροποιήθηκε η αντιμετώπιση των περιπτώσεων των οικιστικών πυκνώσεων.

Συνόψισαν, μετά από αυτές τις αναφορές, τα σημερινά δεδομένα, ενόψει της επικείμενης ανάρτησης των δασικών χαρτών και για την περιοχή μας και ειδικότερα:

– Ότι δεν έχει πλέον καμία σημασία η εμμονή στην επανάληψη τακτικών καθορισμού χρώματος περιγραμμάτων έξω από κάθε νομική πρόβλεψη. Έχει όμως έννοια, η αναφορά των τακτικών αυτών, ως έκφραση της κοινής βούλησης μηδενός εξαιρουμένου, να επιλυθεί το οικιστικό πρόβλημα, προς την κατεύθυνση αυτή.

– Ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες ανάρτησης των δασικών χαρτών, επεξεργάζονται αυτή την περίοδο, τα δικά τους στοιχεία και για το λόγο αυτό, ειδικά στις επίμαχες περιοχές με «αμφισβητούμενα όρια», οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν, με ολιγόμηνη καθυστέρηση.

Ότι η εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η όλη αυτή διαδικασία θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες κατά την εξέλιξη της, και βέβαια μεγάλες αντιφάσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες για παρεμβάσεις μας, σύμφωνα με τις επιδιώξεις μας.

Ακολούθησε γόνιμη και σε εποικοδομητικό κλίμα, συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, η οποία κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα αναφορικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί:

1) Να ενταθεί η πολιτική προσπάθεια, ενόψει και των αναμενόμενων αντιφάσεων που θα προκύψουν κατά την εξέλιξη της διαδικασίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Στόχος παραμένει πάντα η επαναρρύθμιση του θέματος και σε κάθε περίπτωση ή ευνοϊκή κατάληξη της όλης διαδικασίας. Ο Δήμος σε κάθε περίπτωση θα είναι μπροστά, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των δίκαιων αιτημάτων των δημοτών.

2) Να συμπεριληφθεί στην ατζέντα μας και να κλιμακωθεί ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, η ενεργοποίηση των Κοινωνικών Φορέων, μέσα από τη διαρκή ετοιμότητα, τόσο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής όσο και του Δ.Σ.

3) Να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό νομοτεχνική ομάδα, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη της όλης διαδικασίας και των Διοικητικών πράξεων που θα παράγονται και να εξετάσει την περίπτωση τυχόν άσκησης δικαστικών ενεργειών. Ως βάση των ενεργειών του Δήμου θα πρέπει να είναι ο πυλώνας των διαφόρων αποφάσεων (ΣτΕ, Νομολογία αποφάσεων ΕυρωπαΊκού Δικαστηρίου κλπ) και η αξιοποίησή τους στην περίπτωση που πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, τόσο του Δήμου Διονύσου όσο και των πολιτών.

Τέλος, σε συνέχεια των πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους δημότες ότι η προσπάθεια του Δήμου Διονύσου είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, μέχρι την οριστική και δίκαιη επίλυση του οικιστικού-δασικού προβλήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play