ΔιαΝΕΟσις | Τι πιστεύουν οι νέοι για Πούτιν Μπάιντεν Ζελένσκι

6

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναδεικνύει τη νέα έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης που αποκαλύπτει την αντίληψη που διαμορφώνουν οι Έλληνες για τους ηγέτες των χωρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας.


 

Την ώρα που ο πόλεμος στο Ουκρανικό έδαφος συνεχίζεται αμείωτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της έρευνας που αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα κρίνει αρνητικά, έστω με διαβαθμίσεις, τους Βλαντίμιρ ΠούτινΤζο Μπάιντεν αλλά και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το πρόσωπο – αναμενόμενο – που συγκεντρώνει τη χειρότερη γνώμη των πολιτών, είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Η μεγάλη εικόνα

Η εικόνα που αναδύεται σχετικά με τις αντιλήψεις των νέων από τις έρευνες της διαΝΕΟσις είναι σύνθετη κι εν μέρει αντιφατική.

Από τη μία πλευρά, σε επίπεδο γενικού προσανατολισμού, οι νεότεροι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους ευρωπαϊστές και οικονομικά περισσότερο φιλελεύθεροι από τους μεγαλύτερους επιζητώντας, κάπως σχηματικά, «λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά»

Oι νέοι στη μεγάλη τους πλειονότητα υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και κατ’ επέκταση τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το 67,7% των πολιτών από 17 έως 24 και το 57% από 25 έως 39, αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν ότι η «ΕΕ αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν», έναντι της μειοψηφίας που πιστεύει ότι «έχει δομές και εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα και η χώρα μας θα πρέπει να αποχωρήσει».

ΔιαΝΕΟσις | Τι πιστεύουν οι νέοι για Πούτιν Μπάιντεν Ζελένσκι

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις τον Μάρτιο του 2022, ισχυρή είναι η υποστήριξη για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Το 78,8% των νέων από 17 έως 24 και το 69,4% από 25 έως 39 εκτιμά ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Η οπτική του πολέμου

Στο σκέλος της έρευνας που αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η μεγάλη πλειονότητα, όπως ήταν αναμενόμενο, εκφράζει έντονη ανησυχία.

Στο συμπληρωματικό κύμα της έρευνας της διαΝΕΟσις που διεξήχθη μετά την εισβολή (Μάρτιος 2022), το 49,3% των πολιτών από 17 έως 24 και το 54% από 25 έως 39 θεωρούν τους πολέμους και τις συγκρούσεις ως τη «μεγαλύτερη απειλή για τις μελλοντικές γενιές στον πλανήτη», ενώ ακολουθεί με υψηλά ποσοστά το ζήτημα των οικονομικών ανισοτήτων και δυσκολιών.

Παράλληλα η βασική ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου δείχνει να βαραίνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενδεικτικά οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του υποχώρησαν δραστικά μετά τον πόλεμο. Στους νέους από 17 έως 24 σημείωσαν πτώση περίπου 11 μονάδων – από 26,1% τον Δεκέμβριο 2019 στο 15,4% σήμερα. Αντίστοιχα στην κατηγορία 25-39 ετών, καταγράφεται πτώση 16 μονάδων από το 34,5% στο 18,5%.

Η οικονομική ανασφάλεια

Αναφορικά με τις οικονομικές αντιλήψεις των νέων, φαίνεται πως παρά τη βελτίωση της οικονομίας (συγκριτικά με την περασμένη δεκαετία), οι προσδοκίες δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Βάσει της έρευνας της διαΝΕΟσις για το 2022, περισσότεροι από τους μισούς, τόσο στην ομάδα 17-24 όσο και σε εκείνη των 25-39, εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων», σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους που δίνουν έμφαση στο δημογραφικό.

ΔιαΝΕΟσις | Τι πιστεύουν οι νέοι για Πούτιν Μπάιντεν Ζελένσκι

Η απόκλιση στις προτεραιότητες με κριτήριο την ηλικία δείχνει αν μη τι άλλο ότι οι «πληγές» που άνοιξε η οικονομική κρίση στους νεότερους ήταν συγκριτικά βαθύτερες. Το 2021 άλλωστε η ανεργία στις ηλικίες 15-29, αν και μειούμενη, βρισκόταν, βάσει της ΕΛΣΤΑΤ, κοντά στο 30% (28,4%).3 Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό λόγω του πολέμου επηρεάζουν επίσης αρνητικά το οικονομικό περιβάλλον.

Κόμματα και πολιτικοί

Η έρευνα της ΔιαΝΈΟσις ασχολείται και με την ιδεολογική τοποθέτηση των νεότερων, οι οποίοι στην πλειονότητα τους φαίνεται πως ανήκουν στον ευρύτερο «μεσαίο χώρο».

Αθροιστικά περίπου το 45% αυτο-τοποθετείται στον χώρο της κεντροαριστεράς, του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Επίσης, οι περισσότεροι εμφανίζονται να διατηρούν θετική στάση έναντι του φιλελευθερισμού, σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με έννοιες όπως «νεοφιλελευθερισμός», «σοσιαλισμός» και «κομμουνισμός».

ΔιαΝΕΟσις | Τι πιστεύουν οι νέοι για Πούτιν Μπάιντεν Ζελένσκι

Πιο αναλυτικά, το 56,2% στην ομάδα 17-24 και το 51,7% σε εκείνη από 25 έως 39 δηλώνουν ότι ο φιλελευθερισμός αντιπροσωπεύει κάτι «καλό». Παράλληλα, η πλειοψηφία εκφράζει αρνητική άποψη τόσο για τον όρο «Αριστερά» όσο και για τον όρο «Δεξιά».

Την έρευνα, αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον στην παρούσα χρονική περίοδο, «υπογράφει» ο Πάνος Κολιαστάσης, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Queen Mary University of London (QMUL) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περαιτέρω ενημερώσου | ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play