ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΟΚΟΤΑ

5

Στις 1η Οκτωμβρίου 2022 άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας, σε ηλικία 85 ετών.

Γεννήθηκε στου Ζωγράφου της Αττικής στις 23 Μαρτίου 1937, από πατέρα Ιατρό και μητέρα Τραπεζικό και ήταν ένα απο τα έξι παιδιά της οικογένειας Κόκοτα. Όνειρο του πατέρα του να γίνει ιατρός αλλά εκείνος κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής από τα 14 έτη του, όταν απόκτησε ως δώρο από την μητέρα του, την πρώτη κιθάρα του.

Οι σπουδές στο Παρίσι για να πραγματοποιηθεί το όνειρο του πατέρα του στον τομέα της ιατρικής εξανεμίστηκαν, όταν ο Σταμάτης Κόκοτας αποφάσισε να αρχίσει το τραγούδι στα καμπαρέ του Παρισιού.

Για οκτώ έτη έμεινε στην Γαλλία και απέκτησε εμπειρία, ακόμα και στον χώρο της τηλεόρασης μαζί με τον Αζναβούρ, τον Ζιλμπέρ Μπεκό κ.ά., αλλά και στην Ιταλία με τον Τζιάνι Μοράντι.

Στο Παρίσι γνώρισε τον άνθρωπο που καθόρισε την καλλιτεχνική του καρίερα, τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος τον παρότρινε να γυρίσει στην Ελλάδα. Η συνεργασία με τον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο έφερε τεράστιες επιτυχίες την δεκαετία του 60′ και 70′, όπως το “Ένα Μεσημέρι” και “Όνειρο Απατειλό”.

Πέρα της καθοριστικής συνάντησης του με τον Ξαρχάκο, ο Κόκοτας συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς της εποχής, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Νίκος Γκάτσος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Κατά την περίοδο της διδκτατορίας, ειδικότερα στην πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος που γιορτάστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ήταν εκεί πολλοί καλλιτέχνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής, αναμεσά τους και ο Σταμάτης Κόκοτας.

Η οικογειακή κατάσταση του Σταμάτη Κόκοτα είχε πολύ αγάπη. Ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά τα οποία υπεραγαπούσε. Ο Δημήτρης και η Έλλη ήταν καρποί του έρωτά του από τον πρώτο του γάμο που όμως έληξε πολύ σύντομα, καθώς τα παιδία ήταν πολύ μικρά όταν ήρθε το διαζύγιο.

Το 1972 ήταν χρονιά σταθμός για την προσωπική ζωή του Σταμάτη Κόκοτα καθώς γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του Εύα. Μάλιστα εκείνη ήταν μόλις 16 ετών. Απέκτησαν μαζί μία κόρη, τη Μαριάννα και παρέμειναν μαζί ως το τέλος της ζωής του. Από τα μεγάλα του παιδιά έγινε και παππούς τα οποία και λάτρευε.

Η αγάπη του όμως δεν περιορίζεται στην οικογενεία του και στο τραγούδι, είχε μεγάλη αγάπη για το ποδοσφαίρο και τα αυτοκίνητα. Χρόνια φίλαθλος του Παναθηναικού, απαθανατήστηκε σε σπουδαίες φωτογραφίες με την ομάδα, ενώ απέκτησε μια πανάκριβη συλλεκτική Lamborghini Miura S ως δώρο από τον φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Με τον Αριστοτέλη Ωνάση γνωρίστηκαν στο Παρίσι. Στα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών ο Σταμάτης Κόκοτας διασκέδαζε την αφρόκρεμα της Αθήνας. Καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες είχαν μόνιμη θέση στα πρώτα τραπέζια των νυχτερινών κέντρων όπου εμφανιζόταν. Ανάμεσά τους ο Αριστοτέλης Ωνάσης που τον λάτρευε και ήταν η πρώτη του επιλογή για τα περιβόητα δημόσια και ιδιωτικά γλέντια του στη θαλαμηγό «Χριστίνα» ή στον «Σκορπιό». Μέσω του Ωνάση γνωρίστηκε με την μεγάλη Μαρία Κάλλας, η οποία του είχε επίσης αδυναμία και έγιναν καλοί φίλοι.

Τα τελευταία χρόνια, ο Σταμάτης Κόκοτας δεν έβγαινε πολύ. Τουλάχιστον δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Οι μόνες έξοδοί του ήταν στη γειτονιά του στο Παλαιό Φάληρο όπου συνήθιζε να βγαίνει για μικρές βόλτες περπατώντας στα κοντινά τετράγωνα, πάντα ευγενής και gentleman με όσους τον αναγνώριζαν.

Στις 21 Σεπτεμβρίου εισήχθη με έντονη αδιαθεσία, στο Ασκληπιείο Βούλας όπου εκεί απεβίωσε, βυθίζοντας στην απόλυτη θλίψη τον κόσμο του τραγουδιού και φυσικά τα μέλη της οικογένειάς του.

Μεγάλες Επιτυχίες του Σταμάτη Κόκοτα:

Γίε μου Γίε μου

Όνειρο απατηλό

Στου προφήτη Ηλία

Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα

Πες πως μάντάμωσες

Στου Όθωνα τα χρόνια

Με τι καρδιά τον κόσμο να αρνηθώ

Έξω φυσάει και βρέχει

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ