Το καινούργιο χρυσωρυχείο στα κρυπτονομίσματα, του Βασίλη Παζόπουλου (video)

68

Το άσημο crypto ξεκίνησε από το 0,6 ευρώ και έφτασε σε μικρό χρονικό διάστημα στα 21 ευρώ. Πώς η κάμπια μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα. Τι έδωσε φτερά και εκτοξεύτηκε το τελευταίο δίμηνο με ταχύτητα ρουκέτας. Οι προοπτικές και ο ρόλος των Ethereum killers

Βασίλης Παζόπουλος

 

Όσο και αν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σημαντικές αποδόσεις στον χώρο τον κρυπτονομισμάτων, η περίπτωση του Kadena (KDA) (https://kadena.io/) δεν παύει να κάνει εντύπωση. Πρόκειται για ένα μάλλον άσημο νόμισμα μέχρι πρόσφατα, που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στα ανταλλακτήρια αρχές του περασμένου έτους στο 0,15 €. Μέχρι το φετινό καλοκαίρι, δεν είχε να επιδείξει τίποτα ιδιαίτερο. Παρά την άνοδο της αγοράς των crypto, αυτό έμεινε κολλημένο στο 0,30 €. Μετά όλα άλλαξαν.

Η κάμπια μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα. Τον Αύγουστο διπλασίασε την τιμή του, αλλά αυτό ήταν μόνο… το ζέσταμα. Η πραγματική επιτάχυνση συνέβη αργότερα, όταν πραγματοποίησε εκρηκτική άνοδο μέχρι τα 20 €. Ναι, καλά διαβάσατε. Από το 0,60 € εκτινάχθηκε μέχρι τα 21 € ή 26 δολάρια (αυτή την ώρα βρίσκεται στα 15 €). Πολλαπλασίασε την τιμή του 33 φορές μέσα σε διάστημα δύο μηνών και πλέον φιγουράρει ανάμεσα στα 60 πρώτα κρυπτονομίσματα, με βάση την αποτίμησή τους, καθώς πλέον αξιολογείται από τους επενδυτές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι στο καλό συνέβη το τελευταίο δίμηνο; Είναι δικαιολογημένη μια τόσο μεγάλη μεταβολή στην αξία του; Τι προοπτικές υπάρχουν από εδώ και πέρα; Προτού απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις, πάμε πρώτα να δούμε τι είναι το Kadena, το οποίο οι δημιουργοί του θεωρούν πως έχει τις δυνατότητες να γίνει μεγαλύτερο από το Bitcoin και πιο αξιόπιστο από το Ethereum.

Όλα ξεκίνησαν από δύο (πρώην) στελέχη που είχε προσλάβει η JP Morgan για το πιλοτικό της εγχείρημα στην τεχνολογία του blockchain, τους Will Martino και Stuart Popejoy. Αυτοί οι δύο ήταν οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του JPM Coin. Στα εργαστήρια της τράπεζας εμπνεύστηκαν και το Kadena, πριν εξελιχθεί σε αυτόνομη οντότητα, με έδρα στο Brooklyn.

Ίσως το εντυπωσιακότερο όνομα κατά τη γνώμη μας είναι του τρίτου σε ιεραρχία, του Stuart Haber. Ο Stuart Haber, που εμφανίζεται ως σύμβουλος, είναι ο συνεφευρέτης του blockchain, 20 χρόνια πριν εμφανιστεί το Bitcoin και ο πιο αναφερόμενος συγγραφέας στη λευκή βίβλο (white paper) του Bitcoin, από τον ίδιο τον Satοshi Nakamoto.

Πέρα από αυτούς τους τρεις, είναι σίγουρα εντυπωσιακό πως τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχουν περάσει από κορυφαίους οργανισμούς και εταιρείες, όπως οι Apple, Microsoft, Hewlett Packard, Disney, Tezos, Cardano κ.λπ. Συνδυάζουν δηλαδή την κουλτούρα των μεγάλων επιχειρήσεων με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συν τις διασυνδέσεις. Πολύ δυνατός συνδυασμός, αν φυσικά μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά.

Η πλατφόρμα Kadena είναι υβριδικού σχεδιασμού. Περιέχει ένα δημόσιο blockchain και ταυτόχρονα ένα ιδιωτικό δίκτυο, «το Kuro», τα οποία συνδέονται με μια γλώσσα έξυπνων συμβολαίων, την Pact. Η Pact αφαιρεί την πολυπλοκότητα άλλων γλωσσών. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε με στοιχειώδη κατανόηση του προγραμματισμού να συντάξει τα δικά του έξυπνα συμβόλαια.

Έξυπνα συμβόλαια; Πάλι; Δεν έχουν τέλος οι επίδοξοι δολοφόνοι του Ethereum (Ethereum Killers). Κάθε μέρα εμφανίζεται και ένας! Αυτό είναι γεγονός, αλλά από την άλλη, είναι εξίσου γεγονός πως αρκετοί τα καταφέρνουν εξαιρετικά, τουλάχιστον χρηματιστηριακά. Δείτε τι έγινε για παράδειγμα με το Solana.

Τι προσπαθούν όλοι οι Ethereum killers; Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιτύχουν φθηνότερα τέλη συναλλαγών και ταχύτερη επεξεργασία συναλλαγών. Η Kadena ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να χειριστεί 480.000 TPS (Transactions Per Second – Συναλλαγές Ανά Δευτερόλεπτο). Ένα πράγματι εντυπωσιακό νούμερο, αν συγκριθεί με τις 14 TPS του Ethereum ή ακόμα και με τις 50.000 του Solana.

Η ομάδα σχεδιασμού του Kadena ισχυρίζεται πως το blockchain τους μπορεί να κλιμακωθεί με τρόπο που το Bitcoin αδυνατεί. Πώς; Δημιουργώντας πολλαπλές αλυσίδες, έτσι ώστε κάθε μπλοκ να απαιτεί λιγότερη ισχύ κατακερματισμού και να μπορούν να γίνουν περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Από ό,τι υποστηρίζουν, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε και μέσα σε δύο μήνες, το δίκτυο έφτασε το 1,3 terahashes ανά δευτερόλεπτο σε υπολογιστική ισχύ, ενώ το Ethereum χρειάστηκε επτά μήνες για να φτάσει στο ίδιο σημείο.

Το blockchain του Kadena συνδυάζει 20 υπο-αλυσίδες για να υποστηρίξει τις συναλλαγές στην κύρια αλυσίδα του, αυξάνοντας έτσι το hash rate 20 φορές. Τρέχει σε PoW, που σημαίνει ότι έχει miners όπως το Bitcoin, αλλά με μια ιδιαιτερότητα. Είναι έτσι σχεδιασμένη η αρχιτεκτονική του (με τις υπο-αλυσίδες), που να περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο, όπως ισχυρίζονται. Όσες συναλλαγές και να γίνονται, είναι σταθερή η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται.

Ενδιαφέρον είναι πως σχεδιάζει να αυξήσει τις υπο-αλυσίδες σε 100 σύντομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση των τελών συναλλαγών και την αύξηση της ταχύτητας. Από ό,τι ισχυρίζονται, θα μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και όλες τις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE)!

Το Kadena διαθέτει «το πρώτο βενζινάδικο για crypto», που αποσκοπεί να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τα τέλη συναλλαγών των χρηστών-καταναλωτών τους. Πρόκειται για μια νέα ιδέα, που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα στον χώρο των crypto ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει κάτι παρόμοιο στην αντίληψή μας.

Τελικές σκέψεις

Πράγματι, η τιμή τις τελευταίες εβδομάδες έχει πολλαπλασιαστεί με ρυθμό που τρομάζει κάθε εχέφρονα επενδυτή. Ωστόσο, αν, τονίζουμε εμφατικά το ΑΝ, πραγματοποιήσει όσα υπόσχονται οι ιδρυτές του, είναι ακόμα χαμηλά σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά δίκτυα. Έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 3 δισ. δολάρια ενώ τα Solana, Cardano, Polcadot είναι σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερα σε αποτίμηση, με βάση τα στοιχεία από το coingecko.com

Κι όλα αυτά παρόλο που το μοναδικό γνωστό ανταλλακτήριο που διαπραγματεύεται είναι το KuCoin! Κάτι που κάνει δύσκολο στους περισσότερους να το αγοράσουν, ακόμα και αν το ήθελαν.

Προς το παρόν, υπάρχουν στην κυκλοφορία 157 εκατομμύρια νομίσματα, ενώ η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να υπάρξει ποτέ είναι στο 1 δισεκατομμύριο. Η νομισματική πολιτική μοιάζει με του Bitcoin, καθώς όλα τα νομίσματα είναι σχεδιασμένα να εξορυχθούν σε 100 χρόνια και ο ρυθμός παραγωγής βαίνει μειούμενος.

Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει αιφνιδιασμός στην προσφορά νομισμάτων.

Τέλος, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στην ειρωνεία. Την πιθανότητα να βγει κάτι καταπληκτικό από τα εργαστήρια της JP Morgan, της οποίας ο CEO, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, κατηγορεί το Bitcoin και θεωρεί τα κρυπτονομίσματα άχρηστα.

ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play