Σωτήρης Τσιόδρας: η άγνωστη ζωή του, Ιεροψάλτης και πατέρας 7 παιδιών

2
Σωτήρης Τσιόδρας: η άγνωστη ζωή του, Ιεροψάλτης και πατέρας 7 παιδιών

Τύφλα να έχουν οι σταρ του εγχώριου και παγκόσμιου star system μιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας εδώ και λίγες ημέρες έχει καταφέρει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας όλα πάνω του.
Είναι ο άνθρωπος που με σταθερή φωνή, χωρίς καμία διάθεση να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό, ενημερώνει καθημερινά το πανελλήνιο για τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό.
Και όμως, ο ίδιος καταφέρνει με έναν ανεξήγητο τρόπο, να αποκαλύπτει όλα τα… δεινά του πλανήτη με μία σχεδόν εκνευριστική αλλά συγχρόνως και ζηλευτή ηρεμία.
Ποιος είναι λοιπόν ο “στρατηγός” όπως τον αποκαλούν οι γύρω του και οι συνεργάτες του στον αγώνα που δίνει καθημερινά με τον αόρατο αυτόν εχθρό;
Ο Τσιόδρας λοιπόν είναι γιατρός στο επάγγελμα και συγκεκριμένα λοιμωξιολόγος. Μόνο που δεν είναι απλά ένας λοιμωξιολόγος. Είναι Ο λοιμωξιολόγος, αν κρίνει κανείς από τις 27 ολόκληρες σελίδες του βιογραφικού του.
Αρκεί μόνο να πούμε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει σπουδάσει -με άριστα παρακαλώ- στο Χάρβαρντ και από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση με τον κορονοϊό είναι αυτός που εισηγείται μαζί με τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του ιού. Είναι υπεύθυνος του ιατρείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Νόσων.
Ο “Στρατηγός” γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αλλά η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Όμως, η καταγωγή του κρατάει από το Άργος. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφοίτησε με άριστα από το 15ο Λύκειο Αθηνών και ακολούθησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε και πάλι με άριστα.
Έκανε την ειδικότητά του στην Εσωτερική Παθολογία στη Β’ Παθολογική Κλινική, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου και απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας μιας και πέρασε με μεγάλη επιτυχία τις εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας.
Το “άριστα” τον ακολούθησε και αργότερα και συγκεκριμένα το 2002, όταν έκανε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη”.
Η επιτυχία δεν σταμάτησε εκεί αφού αποφοίτησε με άριστα και από το Χάρβαρντ που του εξασφάλισε τη θέση του στο Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία Λοιμωξιολογία του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. Ήταν ο μοναδικός γιατρός από το εξωτερικό που κατάφερνε πάρει αυτή τη θέση στις ΗΠΑ.
Για τον Σωτήρη Τσιόδρα η επιτυχία δεν έχει κορυφή αφού συνέχισε την ανοδική του πορεία “εισβάλλοντας” στο κορυφαίο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ όπου δούλεψε ως εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία. Επιπλέον, συμμετείχε με επιτυχία επίσης σε Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard και MIT στον τομέα της Λοιμωξιολογίας.
Διδάκτωρ και συγγραφέας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ως πολυπράγμων και άκρως δημιουργική προσωπικότητα, δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με τη συγγραφή διδακτικών βιβλίων ενώ έχει ήδη επιτελέσει -και συνεχίζει να επιτελεί- σπουδαίο διδακτικό έργο.
Η αρχή έγινε το 2006 όταν έγραψε κεφάλαια για το διδακτικό σύγγραμα Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία (επιμέλεια έκδοσης καθηγήτρια Ε. Γιαμαρέλλου και συνεργατών) με θέματα: «γρίπη», «παραινφλουέντσα», «λοιμώξεις από αδενοιοιούς», «ρινοιοί», «ενδοφθαλμίτιδα» «HPV λοίμωξη».
Φυσικά από τα… χέρια του πέρασαν πολλοί φοιτητές Ιατρικής, ειδικά την εποχή που έπαιρνε την ειδίκευσή του στην Εσωτερική Παθολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple. Συγκεκριμένα εκπαίδευε νεότερους ειδικευόμενους στην Παθολογία αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής ιατρικής ομάδας.
Στις αρχές της τεράστιας καριέρας του είχε διδάξει και στο μεταπτυχιακό σεμινάριο Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα «Αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της Ιατρικής» και ειδικότερα «ο ιατρός μπροστά στον πάσχοντα από AIDS».
Σταθμοί στην καριέρα του
Το 2004 οπότε και έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα, ο Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σε διαλέξεις σε νοσοκομεία, συνέδρια, ημερίδες με θέμα την επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, την βιοτρομοκρατία και την συνδρομική επιτήρηση. Από το 2002 μέχρι σήμερα κρατά τη θέση του λοιμωξιολόγου συμβούλου του ΕΟΔΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με αυτή την ιδιότητά του συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών. Ανάμεσά τους η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα.
Είναι αυτονόητο ότι ήταν παρών σε επιστημονικά προγράμματα ετήσιων συνεδρίων με θέμα τις Λοιμώξεις (π.χ. Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων) και φυσικά παρακολουθεί συνεχώς ετήσια διεθνή, πανελλήνια αλλά και τοπικά συνέδρια και σεμινάρια με γενικότερη ιατρική θεματολογία αλλά και σε συνέδρια ειδικότερης θεματολογίας Παθολογίας και Λοιμώξεων.
Την τελευταία δεκαετία έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής παθολόγος-λοιομωξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» συμμετέχει στην κλινική παρακολούθηση ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις. Επίσης έχει και ευθύνη της ειδικής μονάδας λοιμώξεων της ΔΠΠΚ, του εξωτερικού ιατρείου της Λοιμωξιολογικής Κλινικής αλλά και του τακτικού Παθολογικού Ιατρείου όπου και παρακολούθησε ασθενείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως συνεργάτης του ΚΕΕΛ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ήταν εκείνος που σχεδίασε και αργότερα εφάρμοσε μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δαφνή την Ολυμπιακή συνδρομική επιτήρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2002-2004. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο υπεύθυνος ιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής επιτήρησης το οποίο επιτυχώς λειτούργησε υπό την προεδρία του καθηγητή Σαρόγλου (τότε προέδρου του ΚΕΕΛ).
Ιεροψάλτης και πατέρας 7 παιδιών
Μακριά από συνέδρια, συνεντεύξεις Τύπου του Υπουργείου Υγείας και νοσοκομεία ή έδρανα διαλέξεων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζει μία πολύ ήσυχη ζωή στην Κηφισιά όπου βρίσκεται το σπίτι του.
Αν και έχει πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του, όταν βρίσκει, προτιμά να τον περνά με τα επτά παιδιά του! Ναι, είναι πολύτεκνος και φυσικά αφοσιώνεται στα παιδιά του, όποτε τα καταφέρνει.
Το μοναδικό χόμπι του είναι να ψάλλει και μάλιστα είναι ψάλτης σε εκκλησία της ενορίας του στην Κηφισιά.

Πηγή: gossip-tv.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ