Συνέντευξη με τη Μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου

234

γράφει η Ιωάννα Αμαξηλάτη

Συνέντευξη με τη μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου υπεύθυνη της μεταστέγασης του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αμαρουσίου

Συνέντευξη με τη Μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου
Ασημίνα Γρηγορίου (αρχαιολόγος-μουσειολόγος)

Η Ασημίνα Γρηγορίου γεννήθηκε στο Παρίσι το 1982, αλλά από το 1983 ζει στο Μαρούσι. Έχει περάσει στην πόλη μας όλα τα σχολικά της και φοιτητικά της χρόνια και σήμερα κατοικεί εδώ με την οικογένειά της.

Αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στη Μουσειολογία στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι.

Μετά από την επιστροφή της στην Ελλάδα, ξεκίνησε απευθείας να εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποκτώντας εμπειρία σε έργα ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς και πιο συγκεκριμένα σε Μουσεία και Μουσειακές Συλλογές.

Να πούμε όμως λίγα πράγματα για τη μέχρι στιγμής εμπειρία σου. Από τα πρώτα βήματά σου αναλαμβάνεις τη μεταστέγαση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αμαρουσίου. Ένα εμβληματικό παράδειγμα στο ξεκίνημα της καριέρας σου.

  • Μεγάλη πρόκληση για μένα και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Η μεταστέγαση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αμαρουσίου, από το παλιό κτήριο της οδού Δημητρίου Ράλλη, στο νέο κτήριο στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας & Πλάτωνος, πραγματοποιήθηκε το 2010 σε συνεργασία με τη συνάδελφο Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης, κ. Τίνα Χανιαλάκη. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη σημασία του ίδιου του έργου, ήταν μία καταπληκτική ευκαιρία και για μένα την ίδια να έρθω σε επαφή και να γνωρίσω σε βάθος την ιστορία και τους ανθρώπους του τόπου μου.
Συνέντευξη με τη Μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου
IΛΜΑ, Άποψη της ενότητας Μαρούσι και Μαρουσιώτες, © Ανδρέας Σαντρουζάνος
Συνέντευξη με τη Μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου
ΙΛΜΑ, Άποψη της ενότητας Το Μαρουσιώτικο σπίτι, © Ανδρέας Σαντρουζάνος
Συνέντευξη με τη Μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου
ΙΛΜΑ, Άποψη της ενότητας Ενδυμασίες, © Ανδρέας Σαντρουζάνος

Περίγραψε μας με δύο λόγια τις προδιαγραφές του εν λόγω έργου

  • Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2010 και περιελάμβαναν την καταγραφή όλης της συλλογής του Μουσείου, την εκπόνηση Μουσειολογικής Μελέτης, την μεταφορά των αντικειμένων από το ένα κτήριο στο άλλο καθώς και την υλοποίηση της Μελέτης.  Ήταν ένα απαιτητικό εγχείρημα, ειδικά για τον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας. Το Μουσείο τελικά εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και έτυχε θετικής αποδοχής από τους κατοίκους της πόλης.

Στόχος του συγκεκριμένου μουσείου; Πως “ταξιδεύει” έναν επισκέπτη;

  • Το Μουσείο έχει μία σημαντική συλλογή 1500 αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών όλων των εκφάνσεων της ζωής των κατοίκων, όπως ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπλα της επαναστατικής περιόδου, προσωπικά αντικείμενα του Σπύρου Λούη, κεραμική, έπιπλα και μικροαντικείμενα καθώς και ενδυμασίες.

Στο νέο κτήριο του μουσείου, η διαμόρφωση της έκθεσης καθοδηγεί τον επισκέπτη να γνωρίσει την τοπική ιστορία και παράδοση μέσω τριών θεματικών ενοτήτων: Η πρώτη περιλαμβάνει εκθέματα που αναβιώνουν την ιστορία του Αμαρουσίου μέσα από τους ανθρώπους που την έγραψαν, η δεύτερη αναπαριστά ένα όσο το δυνατόν πλήρες οικιστικό περιβάλλον και η τρίτη είναι αφιερωμένη στην ενδυματολογική τυπολογία που επικράτησε στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ού. Στόχος του μουσείου ήταν να αποτελέσει ένα πυρήνα διάδρασης ανάμεσα στην τοπική παράδοση και τη νέα γενιά τόσο στην πόλη του Αμαρουσίου αλλά και στο ευρύ κοινό.

Είναι από τις πρώτες δουλειές σου που ίσως σε έκανε να βάλεις και στοίχημα με τον εαυτό σου όπου και επάξια το κέρδισες. Μετά από αυτή την επιτυχία στο χώρο σου οι στόχοι σου διαφοροποιήθηκαν;

• Το έργο αυτό στάθηκε η αφορμή, ώστε να αποφασίσω ότι θέλω να ασχοληθώ ενεργά ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της Μουσειολογίας και μου προσέφερε πολύτιμα εφόδια, ώστε να συνάψω στο μέλλον ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως με το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο του Νοσοκομείου Σωτηρία, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, κ.ά.

Συνέντευξη με τη Μουσειολόγο Ασημίνα Γρηγορίου
Μουσείο «Σωτηρία», Φωτορεαλιστική Απεικόνιση Εκθεσιακού Χώρου, © Ιφιγένεια Δημητρίου.

Και σήμερα πως έχεις εξελιχθεί ; ακολούθησες το ένστικτό σου; πραγματοποιήθηκαν οι σκέψεις σου; 

• Σήμερα, διατηρώ επαγγελματική στέγη στο Μαρούσι και ταυτόχρονα είμαι ιδρυτικό μέλος μαζί με την συνεργάτιδά μου Ιφιγένεια Δημητρίου, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό & Μουσειολόγο, της ομάδας m-exh (museum exhibition), η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των μουσειακών εκθέσεων, των μουσειακών συλλογών, της παραγωγής ιστορικών-αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ και εν γένει της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει ήδη σημαντικά έργα και συνεχίζει να εμπλουτίζει το ενεργητικό της.

Το μήνυμά σου στους φορείς για τον Πολιτισμό και δη του Αμαρουσίου;

• Επιθυμία μου είναι, να υπάρχει πάντα ειλικρινής διάθεση από την πλευρά φορέων και ιδιωτών για την προώθηση και προβολή έργων πολιτισμού, για τη διάσωση της ιστορίας και των τεκμηρίων της ανθρώπινης ζωής, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επιμόρφωση του κοινού. Εμείς από τη μεριά μας, ως διαμεσολαβητές του πολιτισμού, είμαστε υπεύθυνοι να βρούμε τα κατάλληλα μέσα που θα επιτελέσουν τον σκοπό αυτό.

Εμείς θα κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη υπερήφανοι που η πόλη μας φιλοξενεί μία σύγχρονη μουσειολόγο που με τη δική της επέμβαση, το πνεύμα της και το σκεπτικό της μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στην αξιοποίηση ενός μουσείου.

Asimina Grigoriou

www.m-exh.co

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play