Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, της ενίσχυσης της σχέσης γονέων-σχολείου και της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης και του διαλόγου στους μαθητές/μαθήτριές μας, καθ` όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το Στ3 και το Τμήμα Ένταξης του Σχολείου μας εκπονούν περιβαλλοντική δράση σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, Γουλανδρή…
Μέσα από ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον, μαθαίνουμε τους τρόπους για να διαμορφώσουμε την προσωπική μας άποψη, να τη στηρίζουμε με επιχειρήματα βασισμένα στη μελέτη σχετικών άρθρων από αξιόπιστες πηγές, και το σημαντικότερο να ακούμε και να σεβόμαστε την άποψη των άλλων.
Στα πλαίσια του προγράμματος επισκεφθήκαμε το μουσείο Γουλανδρή, όπου μάθαμε για την περιβαλλοντική κρίση μέσα από τα διαδραστικά του εκθέματα. Η κ. Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, υπεύθυνη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Μουσείου, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμά μας θέτοντας στη διάθεση των παιδιών υλικό και με τη φυσική της παρουσία στην Τάξη. Εμπνευστές και αρωγοί στο πρόγραμμα, η κ. Κατερίνα Βλασσοπούλου και η κ. Αγγελική Μαρκολέφα, γονείς μαθητριών της Τάξης, και η Κατερίνα Καλογεροπούλου και Σοφία Φραγκουλοπούλου, υπεύθυνες του Προγράμματος.
Την περίοδο του 2023 στην σελίδα Voices of Youth της Unisef, επικρατούσε το παρακάτω μήνυμα για την κλιματική αλλαγή:
[…] το ζητούμενο είναι […]Το πώς οι ηγέτες, οι επιστήμονες και τα άτομα θα αντιδράσουν στις προκλήσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον αλλά και πως θα αντιδράσουν στις ευκαιρίες εκείνες που αναδύονται στο παρόν για το μέλλον.
Οι νέοι είναι κρίσιμοι φορείς στη συζήτηση για την αειφορία και μπορούν να προσφέρουν μία ανεκτίμητη προοπτική που στερούνται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Ας θυμηθούμε τι είναι η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:
- Οι παγκόσμιες εκπομπές φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης.
- *Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μας είναι η υψηλότερη εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια.
- *Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα τέσσερα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί και οι χειμερινές θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν κατά 3°C από το 1990.
- *Το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν…
- *και αρχίζουμε να βλέπουμε τις απειλητικές για τη ζωή συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των καυσώνων και των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια.
Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν ότι εάν δράσουμε τώρα, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα μέσα σε 12 χρόνια και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5°. Αλλά αν συνεχίσουμε τη σημερινή μας πορεία, οι συνέπειες είναι αδύνατον να προβλεφθούν.
Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών
Maroussi City News – Νεα, Προσφορές στα Βόρεια Προάστια
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ