Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

886

 

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!
Εύα Ν. Μαυρίδου
Επιμέλεια κειμένων και φωτογραφικού υλικού : Εύα Ν. Μαυρίδου

Το χωριό Σελιάνα (Αρχαίοι Φελλοί) είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλαγιά της κοιλάδας του Κριού σε υψόμετρο 720-750μ., βρίσκεται στα ορεινά σύνορα των νομών Αχαΐας – Κορινθίας – Αρκαδίας και ανήκει στο νεοπαγή Δήμο Αιγιαλείας. Απέχει 18 χλμ. Από τα σύγχρονα Αιγείρα-Ακράτα και είναι πολύ κοντά στο Αίγιο.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Η πρόσβαση στην Σελιάνα γίνεται με δρόμο που ξεκινά από την Αιγείρα, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων (25-30 λεπτά με αυτοκίνητο). Ο δρόμος μετά την Αιγείρα περνά από την Αρχαία Αιγείρα, τις Αιγές ( Βλωβοκά) και το Μοναστήρι(Βεργουβίτσα) πριν καταλήξει στη Σελιάνα.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 52 κάτοικοι. Το 2001 είχε μόνιμο πληθυσμό 81 κατοίκων και πραγματικό πληθυσμό 305 κατοίκων ενώ το 1991 είχε μόνιμο πληθυσμό 165 κατοίκων και πραγματικό πληθυσμό 153 κατοίκων και το 1981 νόμιμο πληθυσμό 131 κατοίκων και πραγματικό 131 κατοίκων.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Χαρακτηριστικά του οικισμού είναι η πλούσια βλάστηση, τα αιωνόβια πλατάνια, οι πολλές πηγές, τα τρεχούμενα νερά, τα 60-70 πέτρινα σπίτια που σώζονται ακόμη, η μονότονη πέτρινη γέφυρα (1895-1905) του ποταμού Κρίου και πολλά άλλα.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Ο οικισμός διαθέτει περίπου 50-70 πέτρινα σπίτια, όλα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής,ενώ στη Σελιάνα υπάρχουν 14 εκκλησίες που θα τις βρείτε διάσπαρτα στα στενά του, στην κεντρική του πλατεία συγκεντρώνεται όλη η ζωή της Σελιάνας, ενώ το χωριό προσφέρεται για πεζοπορία στη φύση, αποκαλύπτοντας μοναδικές εικόνες σε κάθε βήμα. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βρίσκεται η Μονή Αγίων Αποστόλων. Εντός του χωριού βρίσκονται ερείπια της αρχαίας Φελλόης.Αξίζει να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων (διατηρητέο μνημείο, που βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από τη Σελιάνα και σε υψόμετρο 850 μ., για να θαυμάσετε τις αγιογραφίες της και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, του 1743), το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του ποταμού Κριού, το πέτρινο δημοτικό σχολείο, κληροδότημα Συγγρού, αλλά και το σπήλαιο της Χούχλιας, όπου μπορείς να προχωρήσεις σε βάθος 20 μέτρων μέσα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Κατά την επανάσταση του 1821 τέσσερα σπήλαια κοντά στη Σελιάνα χρησίμευσαν ως καταφύγια των γυναικοπαίδων, όταν ο Ιμπραήμ επέδραμε στο κομμάτι αυτό της Πελοποννήσου. Κοντά στη Σελιάνα έγιναν και δυο μάχες, μια στις πρώτες ημέρες της επανάστασης και άλλη κατά το Μάιο του 1827. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των χωριών της Σελιάνας και των Σελιανιτίκων, αφού το δεύτερο προήλθε από Σελιανίτες που κατέβηκαν στα παράλια της Αιγιαλείας και έφτιαξαν το νέο χωριό. Σύμφωνα με τον ιστορικό και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αθανάσιο Φωτόπουλο, οι πρώτοι Σελιανίτες έφτασαν στην περιοχή “Κρυόβρυση” του Αιγίου και εγκαταστάθηκαν κατά την Οθωμανική ήδη περίοδο.

 

Eco διαμονή σε έναν παραμυθένιο ξενώνα

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!         Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Εδώ και κάποια χρόνια το δραστήριο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού Re-Green. Σε μια έκταση 6 στρεμμάτων θα δείτε παντού βιολογικές καλλιέργειες, θα πάρετε μέρος σε ενδιαφέροντα σεμινάρια και θα μείνετε σε ένα από τα 5 γραφικά δωμάτια, απολαμβάνοντας εξαιρετικό πρωινό.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη! Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

 

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!     Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

 

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!        Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

 

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!      Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

 

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!         Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

 

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη! Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

 

 

“Είναι ασύλληπτα όμορφο και απαραίτητο να μάθουμε να φτιάχνουμε δάση, οικοσυστήματα, νερό, αληθινή τροφή με μέριμνα για τη φύση και τον άνθρωπο χωρίς να πετιέται τίποτα, αλλά να εντάσσεται στον κύκλο της ζωής”, αυτό κάνουν οι ιδιοκτήτες του οικολογικού ξενώνα Re-Green.

Σελιάνα: Απόδραση στα ορεινά της Αιγείρας & διαμονή σε έναν eco ξενώνα που θα μείνει αξέχαστη!

Ο ρόλος του ανθρώπου στη Γη σήμερα είναι να θυμηθεί ότι, όπως μπορεί και παίρνει τα πάντα από αυτήν, θα πρέπει και να της επιστρέφει, και όχι σκουπίδια. Αυτό είναι το μότο του ξενώνα, που προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία όχι μόνο διαμονής αλλά και ζωής!

Το ταξίδι στην Πελοπόννησο έχει πάντα πολλά να δείξει και να διδάξει. Τόπος υπέροχος και φιλόξενος, ιδανικός για το φθινόπωρο, αλλά και για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού προσφέρεται για εκδρομή με το αυτοκίνητο μέσα από 5 υπέροχες διαδρομές.

Πελοπόννησος: Εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δείτε 5 υπέροχες διαδρομές!

Βουνά και θάλασσες, χωριά “σταματημένα” στον χρόνο και κάστρα βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού, αρχαίες πόλεις που μετρούν την iστορία τους σε χιλιετίες, καρτποσταλικές παραλίες και μαγευτική φύση με πυκνά δάση. Εδώ συγκεντρώσαμε 5 διαδρομές με το αυτοκίνητο για μια αξέχαστη εμπειρία!

1. Από την Τρίπολη στην Αρχαία Ολυμπία

Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία, είναι ο προορισμός. Αλλά το ταξίδι έχει (εξίσου μεγάλη) σημασία: Η εκατό-και-κάτι χιλιομέτρων διαδρομή διασχίζει μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, περνώντας δίπλα από λουλουδιασμένα λιβάδια με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου. Και αν θέλετε… λίγη φύση ακόμα, θα οδηγήσετε άλλα 18 χιλιόμετρα από την Ολυμπία ως το πανέμορφο –και ανεξερεύνητο εν πολλοίς– δάσος της Φολόης.

Δημητσάνα, Ορεινή Αρκαδία

Πάρτε και άλλες ιδέες! Αυτές είναι 5 εκδρομές που πρέπει να κάνεις τον Οκτώβριο

2. Από τη Σπάρτη στο Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα

Φαντασμαγορική διαδρομή, που σκαρφαλώνει τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, περνά από ένα από τα ομορφότερα χωριά του, τον Κοσμά, και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα, τη Μονή Ελώνης, πριν καταλήξει… παραθαλάσσια, στο υπέροχο Λεωνίδιο και το μικρό γραφικό ψαροχώρι που λέγεται Πούλιθρα.

Μυστράς

Αν έρθετε εδώ καλοκαίρι, αξίζει να οδηγήσετε την έξτρα ώρα ως την φαντασμαγορικότερη παραλία της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, το Φωκιανό.

3. Από τη Νεμέα στα χωριά του Λάδωνα

Ξεκινάμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας (υπολογίστε και μια διανυκτέρευση εδώ, για να μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρασιά της) και συνεχίζουμε προς την Ορεινή Κορινθία, που αυτή την εποχή –απουσία πληθών weeekenders– βρίσκεται στα καλύτερά της.

Τρίκαλα Κορινθίας

4. Από την Κορώνη στην Κυπαρισία

Βαρεθήκατε τα βουνά; Θα προτιμούσατε μια διαδρομή με φόντο τη θάλασσα; Και τέτοιες υπάρχουν εδώ! Εκατό χιλιόμετρα που “ακουμπούν” όλη σχεδόν την ώρα στη θάλασσα –εκτός από ένα πολύ μικρό κομμάτι της διαδρομής-, από την Κορώνη ως τη Φοινικούντα.

Κορώνη

Και δεν έχει μόνο θέα θάλασσα! Έχει και συγκλονιστικά κάστρα, και μαγικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, και μια από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες, την περίφημη Βοϊδοκοιλιά, και νησιώτικη αύρα στην Πύλο, και συναπαντήματα με τον Νέστορα στο παλάτι του, στη Χώρα, που θα ενθουσιάσει ακόμα και τον λιγότερο ένθερμο οπαδό του sightseeing. Και μετά απ’ όλα αυτά, καταλήγει στην Κυπαρισσία –την οποία 23 ακόμα χιλιόμετρα χωρίζουν από τους εκπληκτικούς καταρράκτες της Νέδας.

Πύλος: Η παραθαλάσσια κωμόπολη σαγηνεύει με την ομορφιά της!

5: Road trip στα χωριά της Μάνης

Εκατό πενήντα χιλιόμετρα… πέτρας και θάλασσας αγκαλιάζουν το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου, που λαμπυρίζει στον εκτυφλωτικό της ήλιο. Από το Γύθειο θα οδηγήσετε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε, και από εκεί ακόμα πιο νότια, στην Κοκκάλα, το Πόρτο Κάγιο και την κουκλίστικη Βάθεια, κάνοντας όσο περισσότερες στάσεις για φαγητό δίπλα στο κύμα.

Αρεόπολη δρόμος

Από την Βάθεια και μετά, η διαδρομή… τραβά την ανηφόρα, προς τον Γερολιμένα, τα φαντασμαγορικά Σπήλαια του Διρού, τα λιθόκτιστα δρομάκια της Αρεόπολης και τα βαθυγάλαζα νερά που αγκαλιάζουν το Λιμένι.

Βάθεια

Και από εδώ, κατευθυνόμαστε βορειότερα, παρατηρώντας το τοπίο να αλλάζει και να γαληνεύει, καθώς μπαίνουμε στο μεσσηνιακό κομμάτι της Μάνης, με προορισμό ένα από τα ομορφότερα χωριά της, την Καρδαμύλη.

Καρδαμύλη, Μεσσηνιακή Μάνη

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play