“Σαν Σήμερα” 27 Ιουλίου
1864: Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής του 1821 Δημήτριος Πλαπούτας, ο οποίος πολέμησε στο Βαλτέτσι, στα Δερβενάκια και στις πολιορκίες της Τριπολιτσάς και της Πάτρας μαζί με τον Θ. Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε το 1786, είχε εκλεγεί βουλευτής Καρύταινας και γερουσιαστής , διετέλεσε υπασπιστής του βασιλιά Οθωνα και πληρεξούσιος στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση.
1774: Υπογράφεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή με βαρείς όρους για ην Τουρκία και ευνοϊκούς για του ΄Ελληνες, αφου η Ρωσία υπερασπίζεται τους Ορθόδοξους που είναι εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ αναπτύσσεται το ελληνικό εμπόριο με ελληνικά πλοία που έχουν ρωσική σημαία.
1880: Η εν Αθήναις αδελφότης των Τραπεζουντίων «Βησαρίων», όπως πληροφορεί ο συμπολίτης πόντιος Π. Βασιλειάδης, προσέφερε δωρεά 150 φράγκων για τον αριστούχο μαθητή που θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Διδασκαλείο Αθηνών. Και ο μαθητής αυτός είναι ο Νικόλαος Διακονάς.
1882: Πεθαίνει ένας εξαίρετος δάσκαλος που πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντος, ο Κων. Κεφαλίδης, που είχε σπουδάσει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία όλοι οι μαθητές οι δάσκαλοι και οι ιερείς. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Τριαντάφυλλος Σιναρόπουλος
1921: Το πρακτορείο Ρώϋτερ μεταδίδει, ότι μετά τους διωγμούς των Κεμαλικών κατά των Ελλήνων του Πόντου, ελληνικό θωρηκτό βομβάρδισε το λιμάνι της Τραπεζούντος όπου οι κεμαλιστές τοποθέτησαν στα δυο φρούρια Ρωσικά πυροβόλα που παρέλαβαν από τον Λένιν. Μία οβίδα των τούρκων τραυμάτισε σοβαρά δύο Έλληνες ναύτες.
1921: Το Έκτακτο Στρατοδικείο στο Ουσάκ, καταδίκασε σε θάνατο τούς Μουσταφά Καραχασάν και Οσμάν Οσμαντζίκ, διότι σκότωσαν δύο Έλληνες στρατιώτες που φιλοξενούσαν στα σπίτια τους. Επίσης, καταδίκασε σε θάνατο για κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία τους Χασάν Καντρί, Αβδούλ Χαλίμ, Μεμέτ Ισμαήλ και Αλή Γιαλαντζή
1927: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, προκήρυξε διαγωνισμό για τη συλλογή γλωσσικού και λαογραφικού υλικού των Ποντίων με βραβεία α) 5.000 δρχ. β) 4.000 δρχ γ) 2.000 και δ) 1.000 δρχ.
1939: Πεθαίνει ο Έλληνας οικονομολόγος Ιωάννης Δροσόπουλος. Γεννήθηκε το 1870 στην Σούρπη Μαγνησίας, διετέλεσε για πολλά χρόνια διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος και συνέβαλε αποφασιστικά στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής στην περίοδο του μεσοπολέμου.
1953: Τερματίζεται , με την υπογραφή της Συνθήκης στο Πουόνγκ Γιάνγκ ο τριετής πόλεμος της Κορέας στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 1.600.000 βορειοκορεάτες και Κινέζοι και 118.000 άνδρες των στρατευμάτων του ΟΗΕ (ανάμεσα τους και Έλληνες).
1966:Πεθαίνει ο διάσημος έλληνας χειρουργός Νικόλαος Σμπαρούνης ιδιοκτήτης μεγάλης χειρουργικής κλινικής στο κέντρο της Αθήνας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1888, και διετέλεσε τρείς φορές υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προνοίας
1970: Πεθαίνει ο πορτογάλος δικτάτορας Αντόνιο Ντε Ολιβέϊρα Σαλαζάρ. Γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1889, ήταν καθηγητής των Οικονομικών και φανατικός εθνικιστής. Για να αναδιοργανώσει τα οικονομικά της χώρας έγινε δικτάτορας στις 5-7-32 έως τις 25-9-1968, δηλαδή επι 36 χρόνια και 82 ημέρες.
1980: Πεθαίνει εξόριστος στο Κάϊρο ο έκπτωτος Σάχης της Περσίας Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί. Γεννήθηκε το 1919 στην Τεχεράνη, ανήλθε στο θρόνο το 1942, νυμφεύτηκε πρώτα τη Σοράγια και μετά την Φαράχ και απέκτησε τρία παιδιά, τα δυο αυτοκτόνησαν. Το 1979 εγκατέλειψε το Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση των μουλάδων του Χομεϊνί
1992: Πεθαίνει η ηθοποιός Τζένη Καρέζη (Ευγενία Καρπούζη ).Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, παντρεύτηκε τους Ζάχο Χατζηφωτίου (1962) και Κώστα Καζάκο (1968), έπαιξε στο θέατρο και πρωταγωνίστησε σε περίπου 40 ταινίες : Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο «Η θεια από το Σικάγο», «Δελησταύρου και υιός», «Κόκκινα φανάρια», «Λόλα» κ.α.