“Σαν Σήμερα” 20 Ιουλίου

2
“Σαν Σήμερα” 20 Ιουλίου
επιμέλεια:Ι.Αμαξηλάτη
"Σαν Σήμερα" 20 Ιουλίου
γράφει ο Κώστας Κοντογιαννίδης

 

"Σαν Σήμερα" 20 Ιουλίου
Εξέγερση των Βουλγάρων στην Μακεδονία ανήμερα του Αη Ηλιού- ΄Ιλιντεν

1903: Στην ευρύτερη περιοχή Μοναστηρίου άρχισε η εξέγερση, ανήμερα τ’ Αη Ηλιού (εξέγερση του Ιλι ντεν) από Βούλγαρους εξαρχικούς. Ήταν στην ουσία μια προβοκάτσια σε βάρος των Ελλήνων, αφού οι Βούλγαροι κομιτατζήδες εξαφανίστηκαν όταν οι Τούρκοι έφεραν ισχυρές ενισχύσεις, περίπου 200 χωριά πυρπόλησαν 12.000 σπίτια και σκότωσαν πολλούς Έλληνες.
1908: Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Δημήτριος Βικέλας. Γεννήθηκε το 1835 έγραψε το σπουδαίο μυθιστόρημα «Λουκής Λάρας» και ήταν από τους πρωταγωνιστές της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ, ενώ δώρησε τη βιβλιοθήκη του στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
1912: Μετά τα έντονα διαβήματα των ανταποκριτών Ξένου Τύπου στα αποστελλόμενα δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα από την Κωνσταντινούπολη, ήρθη η αυστηρά λογοκρισία που επέβαλε ο μέγας βεζίρης, αλλά επεβλήθη μετά νέα, με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.
1944: Απόπειρα δολοφονίας εκδηλώθηκε εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στην αετοφωλιά του στο Ράστενμπουργκ. Δράστης ο 36χρονος συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφεμπεργκ, αριστοκρατικής οικογένειας, που τοποθέτησε βόμβα στο δωμάτιο του Χίτλερ αλλά γλύτωσε με αμυχές. Ο Κλάους συνελήφθη με άλλους και την επομένη εκτελέστηκε.

"Σαν Σήμερα" 20 Ιουλίου
Ο Στέλιος Κυριακίδης, θριαμβευτής του Μαραθωνίου στην Βοστώνη των ΗΠΑ

1946: Ο ελληνοκύπριος αθλητής Στέλιος Κυριακίδης σε ηλικία 36 ετών, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά κερδίζοντας τον Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο 2ωρ. 29΄ και 27΄΄ με τους Έλληνες να πανηγυρίζουν. Γεννήθηκε το 1910 στην Πάφο, πήρε μέρος στους ολυμπιακούς και παρασημοφορήθηκε από τον βασιλιά Παύλο.
1951: Δολοφονήθηκε μπροστά από το τέμενος Αλ Αγκτσά στην Ιερουσαλήμ ο φιλόσοφος και ποιητής βασιλιάς της Ιορδανίας Αμντουλάχ και ο δράστης εκτελέστηκε αμέσως από τη φρουρά του. Γεννήθηκε στη Μέκκα το 1882, ήταν κατ’ ευθείαν απόγονος του προφήτη Μωάμεθ και είχε εκλεγεί βουλευτής Κ/πόλεως το 1908.
1973: Πεθαίνει ο Μπρούς Λη, κινεζοαμερικανός καλλιτέχνης πολεμικών τεχνών και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1940 στο Σαν Φρανσίσκο, έπαιξε στις ταινίες «Το Μεγάλο Αφεντικό», «Ματωμένες γροθιές του Καράτε», «Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας» , ενώ ο θάνατος του από φάρμακο για πονοκέφαλο άφησε πολλά ερωτηματικά.

"Σαν Σήμερα" 20 Ιουλίου
(Τουρκική εισβολή στην Κύπρο….)

1974: Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κύπρο, βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, χωρίς την αρχική αντίσταση της Εθνοφρουράς αφού η ηγεσία της Χούντας από την Αθήνα μιλούσε για τουρκικές ασκήσεις. Η αντίσταση άρχισε όταν επείσθησαν ότι επρόκειτο περί εισβολής με κατάληψη μεγάλου τμήματος της βορείου Κύπρου.
1989: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών, ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος στα θέατρα της Κοτοπούλη της Κατερίνας, στο Εθνικό και τη Λυρική Σκηνή, Γιάννης Τσαρούχης. Ιστορική έχει μείνει η φράση του «στην Ελλάδα είσαι ο,τι δηλώσεις».

"Σαν Σήμερα" 20 Ιουλίου
(Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Πειραιά Αριστείδης Σκυλίτσης)

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών, ο δήμαρχος Πειραιώς επί δικτατορίας Αριστείδης Σκυλίτσης. Γεννήθηκε το 1908 στον Πειραιά και το όνομά του συνδέθηκε με την κάθαρση της Τρούμπας από τα πορνεία, την ανέγερση των υπαιθρίων θεάτρων Βεακείου, Δελφιναρίου, Πειραϊκού, Λυρικού και του πολυωρόφου ουρανοξύστη. Διετέλεσε επίσης και πρόεδρος του Ολυμπιακού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ