Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Σαν Σήμερα το 1974 Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κύπρο

Σαν Σήμερα το 1974 Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κύπρο

19

1974, Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κύπρο, βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, χωρίς την αρχική αντίσταση της Εθνοφρουράς αφού η ηγεσία της Χούντας από την Αθήνα μιλούσε για τουρκικές ασκήσεις. Η αντίσταση άρχισε όταν επείσθησαν ότι επρόκειτο περί εισβολής με κατάληψη μεγάλου τμήματος της βορείου Κύπρου.

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία “Αττίλας” άρχισε το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, με αεροπορικές επιχειρήσεις και απόβαση στρατού στο νησί.

Υπό τη διοίκηση του Τούρκου αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 Τούρκους στρατιώτες.
Δυστυχώς η ελληνική πλευρά άργησε να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε κάποιες ώρες αργότερα αφού πίστεψε στα ψέμματα των Τούρκων οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για “επέμβαση ειρήνης”, με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).
“Όλη η εισβολή” ξεκίνησε ταυτόχρονα στο νησί της Κύπρου όταν από τη μία τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονταν κοντά στην πόλη της Κερύνειας, σμήνη τουρκικών αεροσκαφών άρχισαν τις επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας και της Λευκωσίας ενώ είχαν αρχίσει και ρίψεις Τούρκων αλεξιπτωτιστών! Όλα αυτά ξαφνικά με αποτέλεσμα Κύπριοι πολίτες να δολοφονηθούν, γυναίκες να βιαστούν και αιχμάλωτοι στρατιώτες να εκτελεστούν! ενώ από την άλλη η αργοπορία των Ελλήνων έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να παγιώσουν τις θέσεις τους.Παρ’ όλα ταύτα οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, κινητοποιήθηκαν αρχίζοντας να πολεμούν με ηρωισμό, χωρίς να διαθέτουν ιδιαίτερα πολεμικά εφόδια ενώ όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες ήταν σχεδόν 12.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση ενώ στο πλευρό τους και ο Ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός όπου ο καθένας πήρε μέρος στον αγώνα με ότι εφόδια διέθετε…

Τα λάθη όμως από Ελληνικής πλευράς συνεχίζονται όπου ακόμη και η γενική επιστράτευση που προανήγγειλε η κυβέρνηση εξελίχθηκε σε φιάσκο…

Συγχρόνως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του “ξένου στρατιωτικού δυναμικού” όμως η έγκρισή του, αγνοείται, ως συνήθως, από την Τουρκία!Οι μάχες δε στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερο μένος ενώ οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του εγχειρήματος.

Από την άλλη οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την υπεροχή τους αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα. ..  από κακή συνεννόηση η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο νόμιζε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.

Τελικά, μετά από σωρεία λαθών στην επικοινωνία ΗΠΑ-Αθήνας ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσινγκερ συμφωνεί για ανακωχή που θα ισχύει από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.

Η Ελλάδα όμως συνεχίζει σε γκάφες όταν στις 2 τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου, 12 ελληνικά μεταγωγικά που μετέφεραν καταδρομείς στο νησί, βάλλονται, κατά λάθος, από φίλια πυρά κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να καταρριφθεί (4 μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς να χάσουν τη ζωή τους), ενώ άλλα δύο να πάθουν σοβαρές ζημιές. Την ίδια ημέρα, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας!

Στις 4 το απόγευμα αρχίζει η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί πολλάκις από τους εισβολείς. Οι Τούρκοι πλέον ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play
Kifissia City