ΟΚΠΑΔΒ : ”Φιλία και Απώλεια”, της Νάνσυ Ψημενάτου

93

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ –  ΟΚΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Πόσες φορές δεν έχουμε πει: «Οι πραγματικοί φίλοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού». Η φιλία είναι ένας ιερός χώρος στη ζωή ενός ανθρώπου και όταν ο θάνατος συμβεί σε αυτήν την περιοχή της ζωή μας τότε η απώλεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι δύσκολο να κατανοηθεί και να γίνει αποδεκτή.

Η οικειότητα που νοιώθουμε για έναν φίλο/η ορισμένες φορές μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από αυτή που νοιώθουμε για μέλη της οικογένειας μας. Σε άλλες περιπτώσεις μια φιλική σχέση μπορεί να εμπεριέχει και στοιχεία από άλλες σχέσεις όπως για παράδειγμα αυτή του γονέα, αν η σχέση με τους γονείς μας ήταν δυσλειτουργική, αυτή του μέντορα, αν υπήρχε διαφορά ηλικίας. Επίσης κάποιες φιλικές σχέσεις έχουν ένα άρωμα πλατωνικού έρωτα ο οποίος δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

 

ΟΚΠΑΔΒ : ''Φιλία και Απώλεια'', της Νάνσυ Ψημενάτου

Όταν ένας τόσο κοντινός άνθρωπος σε εμάς, πεθάνει είναι φυσικό να βιώνουμε όλα τα συναισθήματα που εμπεριέχονται και στις υπόλοιπες σημαντικές απώλειες της ζωής. Στην άλλη άκρη της γραμμής δεν υπάρχει κάποιος να μοιραστούμε χαρές, λύπες, φόβους, προσκλήσεις.

ΟΚΠΑΔΒ : ''Φιλία και Απώλεια'', της Νάνσυ Ψημενάτου

Χάνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας και πολλές φορές οι γύρω μας δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί έχουμε αυτού του είδους τις αντιδράσεις.

Σημαντική σημείωση: Αν είσαι γονιός και το παιδί σου πενθεί το θάνατο ενός φίλου μην ελαχιστοποιήσεις τα συναισθήματα που νοιώθει.

Ίσως για πρώτη φορά το παιδί να έρχεται σε επαφή με το θάνατο και ειδικά αν είναι στην ηλικία της εφηβείας αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αθάνατο ούτε το ίδιο αλλά ούτε και οι γύρω του.

ΟΚΠΑΔΒ : ''Φιλία και Απώλεια'', της Νάνσυ Ψημενάτου

Τα παιδιά που θρηνούν το θάνατο ενός φίλου χρειάζονται βοήθεια, στήριξη και καθοδήγηση για να φέρουν εις πέρας αυτή την τόσο σημαντική εμπειρία της ζωής τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play