Με υψηλούς στόχους ήρθε στο Μαρούσι η Αμερικανική Amazon

24

Το άνοιγμα του γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, έρχεται ύστερα από ένα ολόκληρο χρόνο διεργασιών και προσεκτικών κινήσεων, που περιλαμβάνουν το άνοιγμα ενός κέντρου Amazon Cloud Front Edge πέρυσι τον Ιανουάριο και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας.

Και εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης, θα προχωρήσει και η επέκταση του νέου γραφείου σε περισσότερες δραστηριότητες που δεν θα καλύπτουν μόνο την τοπική αγορά και την Κύπρο, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό χώρο. Αυτά σημειώνουν μιλώντας στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, οι οποίες συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης της επένδυσης της Amazon.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας πως τυπικά η Amazon «επενδύει σε διαδοχικές φάσεις, αξιολογώντας προσεκτικά τα αποτελέσματα του κάθε βήματος».

Το νέο γραφείο της Amazon Web Services είναι μέρος της «διαρκούς επένδυσής της στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τη διεύρυνση της ομάδας που στηρίζει τον αυξανόμενο αριθμό πελατών και συνεργατών της στη χώρα», υπογραμμίζει η Amazon. Το γραφείο στοχεύει να υποστηρίξει οργανισμούς κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων startups, επιχειρήσεων, αλλά και οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς κάνουν τη μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος.

Με το άνοιγμα του γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα ασχολήθηκαν πάνω από 340 άτομα εσωτερικά στην αμερικανική εταιρεία, και η έγκριση δόθηκε εντός 10 μηνών. Για πρώτη φορά ανοίγει η Amazon τόσο γρήγορα γραφείο διεθνώς, εκμυστηρεύθηκαν στελέχη της στην ελληνική κυβέρνηση.

Τη διαδικασία από ελληνικής πλευράς συνεπικουρούν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και, κυρίως, το γραφείο του πρωθυπουργού και ειδικότερα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.

Στο Μαρούσι

Τα γραφεία της βρίσκονται πλέον στο Μαρούσι κοντά στο κτίριο του ΟΤΕ και έχουν ήδη μετακομίσει εκεί Ελληνες υπάλληλοι της Amazon από το Σιάτλ και τη Φρανκφούρτη και, φυσικά, έχουν προκηρυχθεί και καινούργιες θέσεις εργασίας, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Το σημαντικότερο είναι πως οι σχεδιασμοί της Amazon για την Ελλάδα είναι ευρύτεροι και έτσι θα έρθουν και άλλα πράγματα από την πολυεθνική· το regional hub είναι μόνον η αρχή», υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση.

kathimerini.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play