Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων 1η συνάντηση

5

Με μεγάλη χαρά και τιμή και εν όψη του εορτασμού της Εθνικής μας επετείου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής τη Δευτέρα 14/10/2024, είχε προσκεκλημένη την ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου η οποία τίμησε με την παρουσία της στον κατάμεστο χώρο της βιβλιοθήκης μας, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων κατά την 1η τους συνάντηση, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημήτρη Γιαννακούρου, «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – μεσοπόλεμος – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Το βιβλίο είναι βασισμένο στα μαθήματα ιστορίας της κ. Μαρίας Ευθυμίου που με τόση συγγραφική δεξιότητα και σεβασμό έγραψε ο Δημήτρης Γιαννακούρος. Τα γεγονότα παρατίθενται με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό ώστε όλοι να μπορούν να κατανοήσουν το ρου αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας. Ο πληθωρικός λόγος της κ. Ευθυμίου η επιστημονική της προσέγγιση και η ρεαλιστική της ματιά, μας θύμισαν για άλλη μια φορά τη σημαντικότητα της ιστορίας ως επιστήμη, η οποία περιέχει και τη δική μας ζωή που με τη σειρά της καθορίζει και τη μετέπειτα πορεία της. Σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου «Η ιστορία δεν είναι ποτέ όμοια και το μέλλον είναι άγνωστο για όλους μας, ωστόσο πορευόμαστε διδασκόμενοι από το παρελθόν προσπαθώντας να προβλέψουμε ένα μέλλον που τελικά πολύ συχνά μας εκπλήσσει».

Η κ. Ευθυμίου μας μίλησε για τη νοοτροπία που επικρατούσε στη ναζιστική Γερμανία του ’40 όταν ο νεόφυτος και πολλά υποσχόμενος Χίτλερ οραματιζόμενος ένα λαμπρότερο μέλλον για την τότε καταπονημένη Γερμανία, από τους περιορισμούς των ποινών που της επιβλήθηκαν για την ευθύνη της στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αντιμετώπισε την άφιξη των ναζί, ως μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί τις φρικαλεότητες ενός πολέμου που άφησε το στίγμα του στις ψυχές των ανθρώπων οι οποίοι ακόμα και σήμερα θυμούνται και κλαίνε.

Η κα Ευθυμίου μας έθεσε τον προβληματισμό διότι οι λαοί επηρεάζονται από τις συνθήκες και το ευρύτερο κλίμα της εκάστοτε εποχής και ως κοινωνικά και πολιτικά όντα οι πολίτες συμμετέχουμε και εκφραζόμαστε δημιουργώντας τις κοινωνικές πολιτικές και οικονομικές τάσεις της κάθε εποχής. Η κ. Ευθυμίου για πολλοστή φορά μέσα από τον λόγο της μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την ενεργό συμμετοχή μας στη διαμόρφωση της ιστορίας, αποδομώντας τη στερεοτυπική πεποίθηση ότι η μελλοντική ιστορία ως ακυριάρχητη θεότητα χαράσσει το πεπρωμένο της ζωής μας, φέρνοντας μας με αυτόν τον τρόπο πιο κοντά στην πραγματικότητα που μας ορίζει την ευθύνη που φέρουμε προς αυτήν.

Ευχαριστούμε θερμά και τον εκδότη και συγγραφέα Δημήτρη Γιαννακούρο ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του και εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο της κ. Ευθυμίου η οποία πίστεψε σε αυτή τη δουλειά και με την πολύτιμη καθοδήγησή της προστέθηκε άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στα ράφια των βιβλιοθηκών.

Επίσης ευχαριστούμε και την επιμελήτρια Ελένη Τσοτσορού για την παρουσία της και την πολύτιμη συμμετοχή της στην τελική διαμόρφωση του εν λόγω βιβλίου.

Η επόμενη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25-11-2024, με το βιβλίο της Λένας Διβάνη “Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας”.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ