Κατασκευή μικρών δορυφόρων από την Ελλάδα

13
Κατασκευή μικρών δορυφόρων από την Ελλάδα

Πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μετέβη στο Παρίσι, προκειμένου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και να ενημερωθεί από κοντά για τις δράσεις της.

Κύριος σκοπός του ταξιδιού όμως, ήταν να συζητήσει ενδελεχώς με τους ιθύνοντες, την προοπτική κατασκευής μικρών ελληνικών δορυφόρων.

Η χώρα μας ετοιμάζεται να επενδύσει στο διάστημα, φτιάχνοντας έναν σημαντικό αριθμό δορυφόρων που το μέγεθoς του καθενός θα είναι όσο ένα οικιακό πλυντήριο. Σκοπός του μεγαλεπήβολου προγράμματος είναι η παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας για τους φορείς της κυβέρνησης, μέσω αυτού του δικτύου των δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ενώ σε δεύτερη φάση οι συγκεκριμένες κατασκευές, μαζί με την προσθήκη νέων, αναμένεται να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση εμπορικών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν και τον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα την παροχή δορυφορικού Ίντερνετκαι την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, ώστε να μην υπάρχουν πουθενά στην επικράτεια «νεκρές ζώνες» επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τον υπουργόΨηφιακής Διακυβέρνησης, η πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης μικροδορυφόρων θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. «Αντιλαμβανόμαστε το χώρο του Διαστήματος ως ακόμη έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό χώρο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνολικότερα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της Γης και τη χρησιμότητα που μπορεί να υπάρχει, για παράδειγμα σε μία φωτιά» αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το μέλος της κυβέρνησης, ήταν μια από τις πρώτες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετέβησαν στα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς (στο 5G) και τώρα ετοιμάζεται να κάνει ακόμη μεγαλύτερα άλματα.

Στις 23 Ιανουαρίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι παρέλαβε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) τα αποτελέσματα της πρόσκλησης που είχε απευθύνει, για την υποβολή πληροφοριών (Request for Information – RFI) που αφορούν το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων.

Από τις συνολικά 12 εταιρείες που συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό, ο Οργανισμός ESA επέλεξε τρεις για να υλοποιήσουν το εθνικό πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων. Πρόκειται για τις εταιρείες Thales Hellas, OHB Hellas και SITAEL Hellas.

Στο πρόγραμμα για την κατασκευή μικροδορυφόρων προβλέπει ότι η ελληνική συμμετοχή όσον αφορά τις επίγειες εφαρμογές του θα ανέρχεται στο 60% και όσον αφορά το hardware για τον εξοπλισμό στο Διάστημα, πάνω από 35%.

Έως τα τέλη του μήνα οι ελληνικές θυγατρικές εταιρείες της γερμανικής OHB, της γαλλικής Thales και της ιταλικής SITAEL, τις οποίες επέλεξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), θα υποβάλλουν προσφορές κοινοπρακτικά για τη δημιουργία των μικρών δορυφόρων. Καταρχάς θα κατασκευαστούν νανοδορυφόροι ώστε να διαπιστωθεί σε μικρότερη κλίμακα η αρτιότητά τους και ακολούθως θα δημιουργηθούν και αυτοί που θα έχουν όπως προαναφέραμε, μέγεθος όσο ένα πλυντήριο ο καθένας.

Τα τελικά προϊόντα θα πρέπει να έχουν παραδοθεί έως τα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ