Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας

5

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης επισημαίνει ότι στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα δεν ασχολούνται με το μέλλον της Ευρώπης. Κι όμως, όπως σημειώνει, η Ευρώπη είναι παρούσα. Όπως στην προστασία των εργαζομένων με την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας που συγκροτεί.


Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δυναμιτίζουν το «εγχώριο πολιτικό κλίμα» και προκαλούν αναστάτωση στα επιτελεία των κομμάτων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφεύγουν να μιλήσουν για το «Μέλλον της Ευρώπης» και αρκούνται σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις, προσδοκώντας άμεσα εκλογικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, τη περίοδο 2019-2024,και να παρουσιάσει μια σύγχρονη και κοστολογημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Οι πολίτες περιμένουν από τα κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να μιλήσουν με επιχειρήματα και όχι με κομματικά συνθήματα. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε: «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, επαναφέραμε τις κοινωνικές προτεραιότητες εκεί όπου ανήκουν: στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας. Έχουν δημιουργηθεί 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της από τις αρχές του αιώνα. Με την προκήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έχουν πλέον συμφωνηθεί 25 πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από την Επιτροπή στον κοινωνικό τομέα. Οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι θα έχουν την ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο εργασίας. Οι γονείς και οι υπεύθυνοι φροντίδας θα έχουν νέες ευκαιρίες για να συνδυάσουν την εργασία με την ιδιωτική ζωή τους. Εκατομμύρια εργαζόμενοι θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική προστασία, αλλά και καλύτερα προστατευμένοι από καρκινογόνες  χημικές ουσίες. Συγκροτείται η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Σας καλώ όλους να αξιοποιήσετε την πρόοδο αυτή, ενισχύοντας περαιτέρω την κοινωνική Ευρώπη τους επόμενους μήνες και τα χρόνια.»

Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας

Από την πλευρά της εκ περιτροπής προεδρίας, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, κ. Βιορίκα Νταντσίλα, υπογράμμισε: «Η Ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επικεντρώνεται στη συνοχή, ως κοινή ευρωπαϊκή αξία για μια ασφαλή, δυναμική και ισχυρή Ένωση σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον. Οι προσπάθειες της προεδρίας αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, και, παράλληλα, στη στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Την  επόμενη δεκαετία θα επέλθουν βαθιές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία μας, λόγω της ψηφιοποίησης και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι αλλαγές αυτές θα θέσουν ουσιαστικές προκλήσεις και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για το μέλλον της Ευρώπης, την εσωτερική της ενοποίηση, καθώς και την επιβολή της θέσης της ως παγκόσμιου παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εστιάσουμε σε καλά στοχοθετημένες  επενδύσεις και στη συνεχή ανάπτυξη και προσαρμογή των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Πρέπει να στηριχθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, ως μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ένωσης, με καλά διαρθρωμένους μηχανισμούς, οι οποίοι να υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να συμμετέχουν οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι. Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής αντικατόπτριζε την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ένωσή μας, αλλά υπογράμμισε επίσης την προθυμία όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων να συνεργαστούν για την οικοδόμηση ενός ευημερούντος ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC), κ. Λούκα Βισεντίνι, δήλωσε: «Η ΕΕ δεν έχει ακόμα επιτύχει η εργασία να είναι εγγύηση για αξιοπρεπή διαβίωση. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει η ήπειρός μας καλύτερος τόπος διαβίωσης και εργασίας για τους εργαζομένους. Η απάντηση έγκειται σε περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σε μια πραγματική βιομηχανική πολιτική, στην προοδευτική και δίκαιη φορολόγηση χωρίς μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, και στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε κάθε κράτος μέλος μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αύξηση των μισθών, την τόνωση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση της ανισότητας. Σημαίνει επίσης την προορατική διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της απαλλαγής της οικονομίας μας από τις ανθρακούχες εκπομπές, έτσι ώστε κανένας πολίτης και καμία περιοχή να μην μείνει στο περιθώριο».

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και τα ζητήματα που απαιτούν λύση πάρα πολλά. Τώρα θα κριθεί το μέλλον της εργασίας και του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού.

Η Ελλάδα να δηλώσει έντονα τη παρουσία της με κοινή θέση εργαζομένων και εργοδοτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play