Επιστροφή στο 1973 – Η Αμερική εναντίον της Αμερικής

44

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973,  Roe εναντίον Wade που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα μιας γυναίκας να κάνει άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα, δίνοντας την νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην διακοπή της κύησης.


 

Με μια απόφαση με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας, το δικαστήριο επικύρωσε έναν νόμο του Μισισιπή που υποστηρίχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες κύησης.

Η ψηφοφορία ήταν 5-4 αναφορικά με την ανατροπή του νόμου Roe.

Οι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση Roe εναντίον Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις να πραγματοποιούνται πριν το έμβρυο να είναι βιώσιμο εκτός της μήτρας – μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης – ήταν λανθασμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η απόφαση της Παρασκευής που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων,  αναμένεται να οδηγήσει σε απαγόρευση των αμβλώσεων στις μισές περίπου πολιτείες των ΗΠΑ.

Μια απόφαση, αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια, ήταν το αποκορύφωμα δεκαετιών προσπαθειών από τους αντιπάλους των αμβλώσεων, που κατέστη δυνατή από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του δικαστηρίου που έχει εδραιωθεί από τρεις διορισμένους δικαστές από τον πρώην προέδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση ήρθε σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την διαρροή ενός σχεδίου γνωμοδότησης από τον δικαστή Σάμουελ Αλίτο όπου έδειχνε ότι το δικαστήριο ήταν έτοιμο να προχωρήσει σ΄ αυτήν την ιστορική απόφαση! Ένα προσχέδιο της απόφασης ήταν που διέρρευσε τον Μάιο και «αποκάλυπτε» πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Επιστροφή στο 1973 – Η Αμερική εναντίον της Αμερικής

Η απόφαση που θα διχάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει τον νόμο των Roe εναντίον Wade όπου επιτρέπει τις αμβλώσεις, θα δημιουργήσει δύο Αμερικές όσον αφορά το δικαίωμα της γυναίκας για διακοπή της κύησης.

Θα «κατασκευαστούν» οι κόκκινες πολιτείες όπου η άμβλωση θα είναι παράνομη στις περισσότερες περιπτώσεις και στις μπλε πολιτείες όπου είναι κυρίως νόμιμη με περιορισμούς.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτός ο ξαφνικός διχασμός και η διάσπαση των πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσει την νομιμότητα των αμβλώσεων, επηρεάζοντας την υγειονομική περίθαλψη, το ποινικό νομικό σύστημα και την πολιτική, σε όλα τα επίπεδα, για τα επόμενα χρόνια.

Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις συνέπειες και τις αλλαγές που θα επιφέρει αυτή η «καταστροφική» απόφαση.

Ωστόσο ιστορικοί, νομικών μελετητών και ειδικών σε θέματα υγείας των γυναικών ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί διαβλέπουν ότι οι αλλαγές στο τοπίο των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσει τη νομοθεσία, την πολιτική, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνία.

Κάποιοι πίστευαν ότι η ανατροπή του Roe θα κατευνάσει την πολιτική πόλωση αφαιρώντας την άμβλωση από την εθνική πολιτική.

Άλλοι πίστευαν ότι θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: η άμβλωση θα γινόταν ένα βασικό πολιτικό ζήτημα σε όλα τα επίπεδα, ωθώντας την ήδη ακραία πόλωσή μας να βράσει. Άλλοι πάλι πίστευαν ότι η απόφαση δεν θα είχε μεγάλη διαφορά – επειδή δεν είναι ήδη τακτοποιημένα τα κράτη και τα κόμματα;

Πολλοί είναι οι αρθρογράφοι στα ΜΜΕ των ΗΠΑ από όλες τις ιδεολογικές παρατάξεις, που είχαν λόγους να ελπίζουν αλλά και να αγωνιούν για αυτήν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο συντηρητικός, ήταν αισιόδοξος ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανταποκρινόταν στο επείγον και θα αγκάλιαζαν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στις μητέρες και τα παιδιά.

Ένας φιλελεύθερος ήταν αισιόδοξος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κινηθεί προς την πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο μέλλον.

Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της απόφασης Dobbs του Ανώτατου Δικαστηρίου κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι αυτή τη στιγμή.

 

Επιστροφή στο 1973 – Η Αμερική εναντίον της Αμερικής

 

Τζο Μπάιντεν : «Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα αναγκάζονται να κυοφορούν το παιδί του βιαστή τους».

Σε έκτακτο διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  τάχθηκε ανοικτά και ξεκάθαρα εναντίον της απόφασης για τις αμβλώσεις που γυρίζει τις ΗΠΑ 50 χρόνια πίσω.

Ο Μπάιντεν έκανε αναφορές στους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ και μίλησε για «τραγικό λάθος« και αποτέλεσμα «εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

«Μια νέα κοπέλα θα πρέπει να επωμιστεί ένα παιδί χωρίς να έχει καμία επιλογή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η δουλειά των γιατρών θα ποινικοποιηθεί.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα αναγκάζονται να κυοφορούν το παιδί του βιαστή τους», σημείωσε.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα».

«Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα μιας γυναίκας σε κράτη όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης. Τώρα, η απόφαση του δικαστηρίου ρίχνει μια σκοτεινή σκιά σε μεγάλες περιοχές της γης, πολλές πολιτείες αυτής της χώρας εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει.

Έτσι, μια γυναίκα ζει σε μια πολιτεία που περιορίζει τις αμβλώσεις, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δεν την εμποδίζει να ταξιδέψει από την πολιτεία καταγωγής της στο κράτος που το επιτρέπει, δεν εμποδίζει έναν γιατρό σε αυτήν την πολιτεία να τη θεραπεύσει».

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος, υψηλόβαθμος ή χαμηλός, προσπαθεί να παρέμβει στην άσκηση του βασικού δικαιώματος μιας γυναίκας να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση».

Είπε επίσης ότι θα δώσει οδηγίες στο τμήμα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών για να διασφαλίσει ότι τα χάπια για την άμβλωση «είναι διαθέσιμα στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο Μπάιντεν συνδέει τη δράση του δικαστηρίου κατά των αμβλώσεων με τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να επιλέξουν πολιτικούς που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, εάν θέλουν να δουν την ακύρωση της απόφασης των συντηρητικών δικαστών».

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και αντιπροσώπους που κωδικοποιούν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή στον ομοσπονδιακό νόμο για άλλη μια φορά, να εκλέξουν περισσότερους ηγέτες πολιτειών για να προστατεύσουν αυτό το δικαίωμα σε τοπικό επίπεδο.

Πρέπει να εκλέξουμε αξιωματούχους που θα το κάνουν αυτό. Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ισότητα ελευθερίας».

«Δεν τελείωσε η μάχη» διεμήνυσε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιστροφή στο 1973 – Η Αμερική εναντίον της Αμερικής

Νίκη του Ντόναλντ Τράμπ

Η απόφαση «μεταφράζεται» ως  νίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του διόρισε τους τρεις από τους έξι συντηρητικούς δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρέτ Κάβανο και την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Οι τρεις προοδευτικοί δικαστές διαφώνησαν με την πλειοψηφία θεωρώντας ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο άλλα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, όπως την αντισύλληψη και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου» αλλά και «δυναμιτίζει τη νομιμότητα» του ίδιου του Δικαστηρίου.

Η πλειοψηφία «χειραφετήθηκε από την υποχρέωσή της να εφαρμόζει τον νόμο με έντιμο και αμερόληπτο τρόπο», κατήγγειλαν οι τρεις δικαστές.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, ο μετριοπαθής συντηρητικός Τζον Ρόμπερτς, προσπάθησε να τηρήσει μια πιο ισορροπημένη στάση: ήθελε να δικαιώσει μεν την Πολιτεία του Μισισίπι (ένας νόμος της οποίας στάθηκε αφορμή για την ανατροπή του δεδικασμένου) χωρίς όμως να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Όπως αναφέρει το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που μάχεται χρόνια για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι»: απαγορεύουν τις αμβλώσεις και θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ.

«Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, θα δούμε κλινικές να κλείνουν» σε αυτές τις Πολιτείες, όπως το Τέξας  το Χιούστον ή η Λουιζιάνα, σχολιάζουν ερευνητές του κέντρου.

Επιστροφή στο 1973 – Η Αμερική εναντίον της Αμερικής

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη, είτε να παρανομήσουν (για παράδειγμα, παραγγέλνοντας χάπια μέσω του διαδικτύου) ή να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, όπου η άμβλωση θα επιτρέπεται.

Το ταξίδι όμως είναι ακριβό και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πλήξει κυρίως τις φτωχές γυναίκες ή εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους – η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών.

 

YouTube player

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play