Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη και αφήγηση παιδικού μυθιστορήματος

16

Ακόμα μια εβδομάδα επισκέψεων από τα σχολεία της πόλης στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να γνωρίσουν τους χώρους της αλλά και έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου.

Την Τρίτη 7/3/2023 το πρωί, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής υποδέχτηκε τους μαθητές της Ε’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, σε προγραμματισμένη επίσκεψη, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Χαρά Βεκρή και Γεωργία Ανδρακάκου. 

Η επίσκεψη ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παιδιών στη Βιβλιοθήκη και ενημερώθηκαν για τη χρήση της βιβλιοθήκης, ψηλάφισαν βιβλία Braille, έμαθαν πώς να αναζητούν πληροφορίες μέσα από εγκυκλοπαίδειες και θαύμασαν το αρχείο της βιβλιοθήκης με τα παλιά και σπάνια βιβλία.

Στη συνέχεια έγινε η γνωριμία των μαθητών με την προσκεκλημένη συγγραφέα Δανάη Δραγωνέα, η οποία παρουσίασε στα παιδιά το βιβλίο της με τίτλο «Το νησί της βροχής, ένα μυστικό ημερολόγιο». Τα παιδιά είχαν διαβάσει το βιβλίο μαζί με τις δασκάλες τους στην τάξη και έτσι το κάθε ένα παιδί είχε προετοιμάσει ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου που το είχε εντυπωσιάσει και το διάβασε στη συγγραφέα.

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της Ίζι, ενός μικρού κοριτσιού που μόλις έχει μετακομίσει στο νησί της Κέρκυρας και είναι αποφασισμένη  να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει από την Κέρκυρα στο αγαπημένο της Λονδίνο. Όμως ένα παλιό ημερολόγιο που θα ανακαλύψει στη σοφίτα του σπιτιού της, θα την οδηγήσει μαζί με το φίλο της Βικέντιο σε ένα  ταξίδι λύσης μυστηρίου καθώς οι δυο τους θα ακολουθήσουν ίχνη καλά κρυμμένα, θα κυνηγήσουν φτερωτά λιοντάρια και θα γνωρίσουν την πραγματική Κέρκυρα, όπου το χθες µπλέκει µε το σήμερα σε μέρη που δεν το περιμένεις.

Η συγγραφέας με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα ξενάγησε τα παιδιά στο νησί της Κέρκυρας και επισκέφτηκε με τα παιδιά ένα-ένα τα μέρη του νησιού στα οποία εκτυλίσσεται η ιστορία.

Αφού τελείωσε η παρουσίαση, η  συγγραφέας είχε  ετοιμάσει για τα παιδιά δύο δραστηριότητες. Στην πρώτη, τους ζήτησε να γράψουν ένα γράμμα στον μελλοντικό τους εαυτό, το οποίο σφράγισαν με βουλοκέρι και θα ανοίξουν μετά από πολλά χρόνια. Η δεύτερη δραστηριότητα περιελάμβανε ζωγραφική, όπου ζητήθηκε τους ζητήθηκε να κάνουν μία ζωγραφιά με θέμα τη φιλία, την αγάπη ή τον θυμό.  Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό!  

Στο τέλος τα παιδιά φωτογραφήθηκαν με τη συγγραφέα κρατώντας τις ζωγραφιές τους, την ευχαρίστησαν για την όμορφη παρουσίαση και εκείνη τους υποσχέθηκε να βρεθούν πάλι στο μέλλον. Οι μαθητές δανείστηκαν βιβλία και αποχώρησαν χαρούμενα.

Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη και αφήγηση παιδικού μυθιστορήματος

Την Πέμπτη 9/3/2023 το πρωί και για δύο ώρες, 70 χαρούμενα παιδικά προσωπάκια του 2ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου Αττικής φώτισαν με την παρουσία τους τη Βιβλιοθήκη, σε προγραμματισμένη επίσκεψη δυο τμημάτων, με αφορμή την ένταξη της “Βιβλιοθήκης” στο πρόγραμμά τους, συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μικροί μας φίλοι γνώρισαν από τις βιβλιοθηκονόμους τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, ενημερώθηκαν για τους κανόνες δανεισμού και τη διαδικασία εγγραφής μέλους και έκαναν  σχετικές ερωτήσεις, ψηλάφισαν σελίδες από τα βιβλία Braille που διαθέτει η βιβλιοθήκη και έμαθαν γενικές γνώσεις για το πώς διαβάζονται.

Στη βιβλιοθήκη παρευρέθηκε επίσης η συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών» κ. Ελπίδα Μηναδάκη  η οποία παρουσίασε στους μικρούς μαθητές το βιβλίο της.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη γνωριμία των παιδιών με τη συγγραφέα, με την οποία έκαναν μια συζήτηση σχετικά με τα κατοικίδια των παιδιών και συγκεκριμένα για τους σκύλους, μιας και ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας καλός και αγαθός σκυλάκος! Στη συνέχεια ακολούθησε η αφήγηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα η οποία παράλληλα ξεφύλλιζε το βιβλίο και παρουσίαζε στα παιδιά τις εικόνες.  

Το παραμύθι μιλάει για έναν σκύλο, τον Κουμπότρυπα που ζει στο Φανταστικοχώρι και γίνεται ο ήρωας του τόπου του, όταν καταφέρνει να διώξει τους Κακοριζίτες που απειλούν να κλέψουν τις ευχές των αστεριών και να καταστρέψουν το χωριό του. Το καλό πάντα πρέπει να νικάει και να επικρατεί!

Μετά το τέλος της αφήγησης η συγγραφέας μοίρασε στα παιδιά τον ήρωα του βιβλίου της Κουμπότρυπα και τα παιδιά τον ζωγράφισαν με τα χρώματα που εκείνα επιθυμούσαν.

Φεύγοντας πήραν παιδικά βιβλία από τις δωρεές των αναγνωστών που ήδη υπάρχουν στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε να εμπλουτίσουν τη συλλογή του σχολείου τους.

Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ τον χρόνο που πέρασαν στο φιλόξενο περιβάλλον της βιβλιοθήκης και υποσχέθηκαν φεύγοντας να έρθουν ξανά με τους γονείς τους για να γίνουν μέλη.

Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη και αφήγηση παιδικού μυθιστορήματος

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ