Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα

10

Ο Θανάσης Κ. δίνει αρνητική απάντηση στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους για να τεκμηριώσει την άποψη του και καταλήγει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «υπονομευτής» της δημοκρατίας. Και Δημοκρατία συγχωρεί αλλά δεν ξεχνάει. Και δεν χαρίζεται στους εχθρούς της.


Σε μια δημοκρατία όλοι μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά – καμία άποψη δεν θεωρείται εκ των προτέρων «εξοβελιστέα».  Με εξαίρεση, βέβαια, τα κηρύγματα μίσους που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες κατά συμπολιτών μας (τα οποία προβλέπει και ο Ποινικός Κώδικας).

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που δεν εξαλείφει τις διαφορές, αλλά επιτρέπει να λυθούν με ΜΗ βίαια μέσα – δηλαδή με ψηφοφορία, όπου επιβάλλεται η πλειοψηφούσα άποψη, δίνοντας όμως την ευκαιρία στη μειοψηφία να επανέλθει την επόμενη φορά και να γίνει κι αυτή πλειοψηφία. Εξ ου και τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας: ο πολυκομματισμός και η εναλλαγή κυβερνήσεων.

Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η πλειοψηφία δεν θα αυτό-αναπαράγεται επ’ άπειρον. Ότι η πλειοψηφία θα κυβερνά όσο είναι πλειοψηφία, αλλά και η μειοψηφία θα μπορεί κι αυτή να γίνει πλειοψηφία και να κυβερνήσει στο μέλλον.

Αυτό οδηγεί στο τρίτο χαρακτηριστικό της σύγχρονης δημοκρατίας, την διάκριση των εξουσιών – κυρίως η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης! Ώστε μια παράταξη που κυβερνά κάθε φορά, δεν θα μπορεί να αλλοιώνει τους κανόνες, ώστε να κυβερνά για πάντα. Ώστε καμία εφήμερη κυβέρνηση δεν είναι πάνω από το Νόμο και καμία δεν μπορεί να αυθαιρετεί.

Τέλος, η Δημοκρατία επιβάλει να λύνονται οι διαφορές, οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις, με θεσμοθετημένο διάλογο. Πράγμα που προϋποθέτει την «αναγνώριση» του αντιπάλου και το σεβασμό της «αντίθετης» άποψης. Ο διάλογος είναι αντίθετος προς τις κραυγές – όπως η Δημοκρατία είναι αντίθετη προς την οχλοκρατία.

Τι κάνει ένα δημοκρατικό κόμμα;

Δημοκρατικά κόμματα είναι όσα σέβονται εμπράκτως αυτές τις βασικές αρχές του Πολιτεύματος: Σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας, σέβονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας, σέβονται την διάκριση των εξουσιών, σέβονται το διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών (πριν την ψηφοφορία). Αλλά σέβονται και τον αντίπαλό τους… Όποιοι δεν αποδέχονται αυτές τις αρχές ΔΕΝ είναι δημοκράτες! Κι όποιοι παραβιάζουν συστηματικά κάποιες από αυτές τις αρχές – όχι απλώς ΔΕΝ είναι δημοκράτες, αλλά είναι εχθροί της Δημοκρατίας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζει συστηματικά ΟΛΕΣ τις δημοκρατικές αρχές! Δεν το έκανε απλώς, κάποτε στο παρελθόν, – όταν ήταν… «μικρός και άμυαλος»! Το κάνει και τώρα…

Τον καιρό που ήταν «αξιωματική αντιπολίτευση» την περίοδο 2012-15 – αμφισβητούσε κάθε απόφαση της τότε νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας (που έπεφταν πάντα στο κενό), με πάσης φύσεως κωλυσιεργίες, καλώντας κάθε μέρα «συλλαλητήρια του λαού στο Σύνταγμα» (όπου μαζεύονταν, τελικά, μόνο μερικές εκατοντάδες), ή καλώντας σε «μαζική απείθεια» (που δεν εισακουόταν, ευτυχώς) για να μην εφαρμοστούν οι νόμιμες αποφάσεις της τότε κυβέρνησης – ή και απειλώντας και με «αντίποινα», όσους εφάρμοζαν τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης. Ακόμα και τους ξένους επενδυτές που αποφάσιζαν να φέρουν τα χρήματά τους απειλούσαν ότι «θα τα χάσουν όλα»!

Όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε απολύτως τις αποφάσεις του, ακόμα κι όταν ήταν κατάφωρα αντισυνταγματικές (μέχρι που τις ξήλωνε το ΣτΕ) ακόμα και απειλώντας δικαστές, κι ύστερα καθύβριζε το λαό όταν η συντριπτική πλειοψηφία του διαμαρτυρόταν κατά των αποφάσεών του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας σε πραγματικά μεγαλειώδη συλλαλητήρια (όπως αυτά που έγιναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών), μη διστάζοντας να φτάσει και σε… «προληπτικές συλλήψεις» κατά πιθανών «διαφωνούντων», ΠΡΙΝ προλάβουν καν να διαμαρτυρηθούν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται τη πλειοψηφία όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση – και δεν δέχεται τη διαφωνία όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση! Γιατί, απλούστατα ΔΕΝ είναι δημοκρατικό κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρωτισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται την πιθανότητα να χάσει τη διακυβέρνηση! Πιστός στην μακρά παράδοση όλων των ολοκληρωτισμών, ταυτίζει τον εαυτό του με το «Λαό» και ήδη διακηρύσσει ότι «δεν ήλθε στην εξουσία μαζί με το λαό το 2015, για να φύγει αργότερα. Ήλθε για να μείνει»! Προφανώς για πάντα. Ή μέχρι να… βαρεθεί! Και μόνον αυτό αρκεί για να πάψει να θεωρείται «δημοκρατικό κόμμα»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέχεται τη διάκριση των εξουσιών, ήδη έκανε ό,τι μπορούσε για να την «αλώσει» – ιδιαίτερα με τις παρεμβάσεις του στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ποτέ στο παρελθόν, οι Ενώσεις Δικαστικών δεν διαμαρτυρήθηκαν τόσες φορές και τόσο έντονα, για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο τους!

Άλλωστε, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψαν ποτέ να διαμαρτύρονται, γιατί «πήραν την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραν – ακόμα – την εξουσία»! Αλλά όποιος θέλει την κυβέρνηση ΚΑΙ (όλη) την «εξουσία», ΔΕΝ είναι δημοκράτης, δεν πιστεύει στη διάκριση των εξουσιών. Είναι ολοκληρωτιστής! Γι’ αυτό οι εχθροί της δημοκρατίας ονομάζονται «Ολοκληρωτιστές»! Γιατί θέλουν τον «απόλυτο έλεγχο», θέλουν να τα ελέγχουν «όλα», ώστε να μη μπορεί να τους κουνήσει κανένας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι όταν το παίζει «μετριοπαθής», καλύπτει πλήρως στελέχη του που εμφανίζονται με αποκρουστικά ακραίες απόψεις:

Καλύπτει όσους πήγαιναν μάρτυρες «υπεράσπισης» σε δίκες τρομοκρατών δολοφόνων.

Καλύπτει στελέχη του και σήμερα προσβάλουν τα νεκρά  θύματα τρομοκρατών!

Καλύπτει «ακτιβιστές» που επιτέθηκαν και παρά λίγο να κάψουν ζωντανούς τους φύλακες εργοταξίου νόμιμης επένδυσης στις Σκουριές!

Καλύπτει κουκουλοφόρους που σπάνε και καίνε και τρομοκρατούν, για να εξασφαλίσουν «αθώωση» μελών τρομοκρατικών οργανώσεων!

Ανέχεται «τάγματα εφόδου» που επεκτείνουν συνεχώς τα «άβατα» στα κέντρα των πόλεων.

Δεν καλύπτει μόνο ακραίες απόψεις! Καλύπτει πλήρως κι όσους ασκούν έκνομες πρακτικές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα! Μη μασάμε τα λόγια μας…

Δεν σέβεται τους αντιπάλους του

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται ποτέ τους «αντιπάλους» του! Όταν ήταν στην Αντιπολίτευση τους καθύβριζε συλλήβδην ως «γερμανοτσολιάδες», «δοσίλογους» και «μερκελιστές»! Όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση και αποδείχθηκε η πιο ανάλγητη κυβέρνηση και το πιο πειθήνιο όργανο των ξένων, καθυβρίζει και πάλι όποιον διαφωνεί ως «ακροδεξιό» και ακραίο «νεοφιλελεύθερο». Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάστηκε με τη νεοναζιστική οργάνωση και πάγωσε τη δίκη της! Οι «προηγούμενοι» τους έβαλαν φυλακή και τους έστειλαν στον Εισαγγελέα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε τη δίκη και προσπαθεί να τους ρίξει «στα μαλακά»!

Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείς να συζητήσεις, δεν μπορείς να έχεις «διάλογο» με επιχειρήματα ή με στοιχεία, αφού λέει συνεχώς απίστευτα ψέματα και συκοφαντίες.  Μπορείς μόνο να ανταλλάσσεις ύβρεις.

Κάποτε είχε τεθεί το ερώτημα: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικό κόμμα; Κάποιοι βιάστηκαν τότε να απαντήσουν θετικά! Τώρα το έχουν μετανιώσει. Όλοι! Ακόμα και πρώην υπουργοί του έχουν καταγγείλει ότι από την αρχή οργάνωνε «αριστερό παρακράτος»! Αυτό το «αριστερό παρακράτος» έχει εξελιχθεί σήμερα στα διαβόητα «τάγματα εφόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα! Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως «δημοκρατικό κόμμα». Είναι ένας «πειρατής» των δημοκρατικών θεσμών και ένας «υπονομευτής» της δημοκρατίας. Προσπάθησε να ελέγξει τα πάντα – δεν τα κατάφερε!

Κι ύστερα προσπάθησε να κυνηγήσει, να από-νομιμοποιήσει και να διαλύσει ό,τι δεν μπόρεσε να ελέγξει – δεν τα κατάφερε.

Κι ύστερα προσπάθησε να συκοφαντήσει όσους δεν μπόρεσε να τρομοκρατήσει, ή να τους επιβάλει να «σιωπήσουν» – και πάλι δεν τα κατάφερε.

Χάος και ακυβερνησία

Κι ύστερα προσπάθησε να δημιουργήσει το χάος και την ακυβερνησία μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία! Γι’ αυτό και ψήφισε την απλή αναλογική: Για να μην μπορέσει να κυβερνήσει κανένας μετά από αυτόν. Και πάλι δεν τα κατάφερε, όμως, γιατί δεν μπόρεσε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα από την επόμενη φορά.

Τέλος, προσπάθησε να αφήσει αληθινές «βραδυφλεγείς βόμβες» που θα έσκαγαν στα χέρια της επόμενης κυβερνήσεις (δημοσιονομικές, ασφαλιστικές, με τις ΔΕΚΟ που διέλυσε και τα ληξιπρόθεσμα που αφήνει απλήρωτα πίσω του, αλλά και με τις τράπεζες). Και πάλι την πάτησε: Όλα αυτά σκάνε από τώρα στα χέρια του! Αυτό ήδη συμβαίνει με τα «αναδρομικά», αλλά και με τη ΔΕΗ, που δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πληρώσει τη μισθοδοσία της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «δημοκρατικό κόμμα». Κι όταν ηττηθεί, δεν θα αντιδράσει ως «δημοκρατικό κόμμα». Κι όσο τον αντιμετωπίζουμε ως κάτι που ΔΕΝ είναι – ως «δημοκρατικό κόμμα» – τόσο τον διευκολύνουμε να υπονομεύει τη Δημοκρατία! Η Δημοκρατία συγχωράει, αλλά ΔΕΝ ξεχνάει!

Και στους εχθρούς της, ΔΕΝ χαρίζεται… 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play